La începutul lunii iunie am avut niște zile de neuitat. Am fost împreună cu scriitorii Camelia Cavadia și Alexandru Trușcă în Karlsruhe, la un eveniment de prezentare a cărților noastre. Invitația a fost făcută de Alina Stanciu, care a gândit de fapt „o inedită prezentare de carte”, în care a mixat cartea cu dansul, teatrul, muzica și pictura. Și i-a ieșit. Asociația Datina și Slove Călătoare, Domnul Broccoli și Leute au contribuit la tot ce s-a întâmplat în seara de 4 iunie, când am avut prima întâlnire cu cititorii români din Germania.

Am aterizat cu prietenii Camelia și Alex vineri târziu, dar asta nu ne-a împiedicat să vizităm puțin orașul noaptea. Compania de zbor își modificase orarul și nu mai aveam timp de vizite, așa cum preconizasem. A doua zi am ieșit în oraș și ne-am bucurat de fiecare minut, am văzut castele, grădini, biserici, am nimerit la Parada Pride în centrul orașului, unde am mâncat un wurst și am băut bere. Karlsruhe ne-a uimit prin diversitatea culturală și deschiderea afișată, prin viața care respiră și zen-ul oamenilor. La hotelul în care am stat se vorbea românește, angajații fiind în marea majoritate români. Eu am împărțit aceeași cameră cu Camelia și am fost ca două surori, am decis că musai, oriunde mergem, în formula asta să fim.

Seara ne-am deplasat spre HaseBock La Tarasi, o sală de evenimente care aparține, de asemenea, unor români antreprenori, unde am fost primiți cu multă căldură. În scurt timp, sala s-a umplut, iar Alina, organizatoarea și amfitrioana evenimentului, împreună cu Vlad Malinetescu au făcut introduceri pentru fiecare dintre noi, interpretând un fragment din una dintre cărțile noastre. Viorica Postu a interpretat-o pe Teo, într-un capitol din Zilele amanților. Apoi Alina ne-a luat pe fiecare la întrebări, creând astfel momente interactive în care a cooptat și publicul. Au urmat autografele și fotografiile, dansurile celor de la Datina și (re)întânirile cu prietenii: Bianca, Aura, Elena, Florian mi-au bucurat inima cu prezența lor, dar acum sunt și mai bogată, pentru că mi-am făcut și alți prieteni faini, oameni absolut minunați. Nu au ezitat să ne aducă la eveniment cu mașina , să ne ducă, nici să ne transporte la aeroportul din Stuttgart a doua zi, deși era duminică seara. M-au uns la suflet bunătatea și solidaritatea lor. Paula ne-a luat pe rând interviu pentru publicația Leute, apoi am admirat picturile Anamariei Bodea și ale Ludmilei Bors, expuse în cadrul evenimentului.

Duminică, pe 5 iunie, am plecat, dar continuăm și azi eu, Camelia și Alex să depănăm cu plăcere ce am trăit acolo. Cu speranța unei revederi, vă mulțumim, prieteni din Karlsruhe!