Chiar în ajunul plecării mele în Canada, m-a căutat Ciprian Mailat, redactorul șef al revistei Capital, ca să mă întrebe când mă întorc, pentru că am fost inclusă în Top 100 Femei de Succes pe anul 2017 și dorea să particip la Gală. Mie nu-mi venea să cred, să faci parte din acest top înseamnă că ai realizat lucruri mari și profitabile. Ori lucruri am făcut, de când scriu, despre celălalt aspect nu e nevoie să vorbesc, se știe că scriitorii nu sunt bogați în România. Logica mea era că de obicei asociem succesul cu aspectul material, deși, din punctul meu de vedere, și vorbește acum specialistul în Relații Publice din mine, notorietatea este principalul indicator de măsurare a succesului. Și am avut dreptate cu această logică. La întoarcerea din țara frunzei de arțar, am dat curs invitației la Gala aniversară Capital 25 de ani, desfășurată pe 4 decembrie, la Le Chateau, în București. Topul celor 100 Femei de Succes este prezent în aceeași publicație cu Top 300 cei mai bogați oameni din România, astfel ca iată-mă în aceeași încăpere cu vestiți oameni de afaceri, bancheri, antreprenori, și în vecinătatea unor sportive, actrițe, prezențe din televiziune, personaje politice celebre, dar și cu foști colegi de presă și prieteni. Redacția Capital mi-a acordat 215 puncte din 500 posibile (punctajul maxim de 460 a fost acordat Simonei Halep) și locul 8 la categoria Artă/Cultură/Știință. La această categorie actrița Maia Morgenstern se află pe locul 1, urmată de Inna, Loredana Groza,  Aurora Simionescu, profesor la Agenția Spațială Japoneză JAXA, actrița Anamaria Marinca, chimista și profesoara la Rice University Houston (Texas) Emilia Moroșan, balerina Alina Cojocaru. După subsemnata topul continuă cu Alexandra Nechita, alias „micuța Picasso”, și Felicia Hodoroabă-Simion, fotograf de talie internațională, ale cărei imagini au ilustrat cărțile unor scriitori celebri, ca Paulo Coelho și Elizabeth George. Cu o asemenea companie selectă mă simt mai mult decât onorată și bucuroasă. Desigur, în acest top am fost nominalizată pentru activitatea mea de scriitor.25035509_1610067492369341_780877776_o

Criteriile de evaluare a succesului au fost: realizările (mai ales cele din ultimul an), notorietatea, cariera, implicarea socială și situația financiară. Prima categorie a fost notată cu 40 de puncte per stea, notorietatea cu 20, iar celelalte cu câte 10 puncte/stea. Topul 100 Femei de Succes a cuprins zece categorii profesionale: antreprenoriat, CEO, politică și administrație publică, avocatură, consultanță, marketing și PR, sport, știință-artă-cultură, jurnalism-vedete și implicare socială. Mie mi s-au acordat trei stele la realizări, câte două stele la notorietate și carieră, și câte o stea la celelalte două criterii.

24302388_1760576907287885_5705602666008826456_oSincer, nu m-am gândit vreodată că voi figura în acest top de înaltă ținută, cu o tradiție de 15 ani pe piața românească și care a coincis cu aniversarea a 25 de ani ai revistei Capital. Pe când eram ziarist și făceam reportaje despre acest top, nu visam că voi fi și eu la un moment dat inclusă. Pot să vă confirm că este partea frumoasă a lucrurilor, nevăzută e multă muncă și organizare, și multe alte lucruri de ordin personal.

Pentru că după trei zile de la această gală a plecat pentru totdeauna cel căruia îi datorez în mare parte acest succes, prin moștenirea genetică și educația primită, dedic această performanță și tot ce am făcut până acum tatălui meu. Am apucat să-i spun de reușită când se afla în comă pe patul de spital. Nu știu dacă m-a auzit atunci, dar sunt sigură că mi-ar fi spus, la fel cum îmi spunea la fiecare veste bună, că este mândru de mine. Mulțumesc, Revista Capital, mult succes pe mai departe! Succesul nu merge mână în mână cu fericirea, dar îți dă lecții multe și paradoxale, cum ar fi despre cum să înveți să te bucuri de ceea ce ai.

Vă mulțumesc celor care îmi citiți cărțile!