A trecut ceva timp de când n-am mai consemnat aici evenimentele care mi s-au întâmplat de la Festivalul CultuRo din octombrie 2023, la Madrid. La începutul lui decembrie, am mers din nou la Karlsruhe (Germania), la invitația prietenilor de la Ansamblul Datina și Slove Călătoare. Eu și prietena scriitoare Camelia Cavadia am fost alături de scriitorii Alexandru Trușcă, Marius Albert Neguț, Raluca Butnariu, Florian Cîrdei și Sorin Drăghici.

Anul 2024 a început în forță: toată luna ianuarie am lucrat la varianta în limba română a tezei mele de doctorat, care a apărut în martie la Editura Tritonic, sub grija lui Bogdan Hrib, coordonatorul colecției Comunicare Media. A ieșit o frumusețe de carte, „Voci digitale în pandemie. Mediatizarea scriitorilor în online prin autoexpunere. Strategii de promovare a cărților”, care a fost foarte bine primită și pe care am prezentat-o studenților de la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, la invitația lui Adrian Lesenciuc. Apoi la Facultatea de Litere- Universitatea București, la cursul de Branding personal și mass-media al Anei-Maria Teodorescu. Am vorbit despre carte în ziare, radio, televiziune, puteți vedea aici intervenția pe TVR Cultural, minutul 38.28. Lansarea a fost găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române și moderată de Loreta Popa. Au participat decana FJSC Romina Surugiu, Bogdan Hrib, Dan Romașcanu (Israel), Marius Stan (SUA).

În februarie am avut două plecări cu romanul „Cineva în orașul ăsta te iubește” (Editura Trei): la Sibiu, unde m-am revăzut cu numeroșii prieteni, invitate: Ana-Maria Micu și Luminița Giurgiu, locul: Librăria Humanitas „Constantin Noica”. Seara următoare a fost dedicată piesei Zilele amanților, pusă în scenă de Teatru la Infinit și jucată impecabil de actrița Iulia Popa, în regia Mirelei Presecan, locul: LoveBar.

 

După câteva zile am plecat spre Galați, unde am avut un mic turneu literar: la Librăria Humanitas, întâlnire cu elevii Colegiului „Costache Negri”, o altă lansare la Caza Cuza Vodă, organizatori: Bilbioteca V. A. Urechia și scriitorul amic Adrian Secară. Am cunoscut oameni foarte mișto și implicați cultural.

În luna martie am pornit spre Lyon, alături de scriitoarele Simona Antonescu și Diana Bădică, laureate ale Festivalului Premier Roman Chambéry, într-un turneu literar în Lyon, Chambéry și Grenoble, organizat de Consulatul General al României la Lyon în parteneriat cu Institutul Cultural Român, sub grija consulului Oleg Ungureanu și a scriitoarei Simona Ferrante. Au fost zile intense cu întâlniri bogate, în cadrul cărora am revăzut persoane deja cunoscute, cum ar fi traducătoarea Florica Courriol, Tatiana, Daniella, Denisa de la Chambéry. Și am cunoscut alți oameni curioși să afle despre literatura română contemporană.

După un mic răgaz, pe 18 aprilie, am revenit în Franța, de data aceasta la Paris, la invitația Galérie Moldave à Paris, coordonată de Lea Art, o persoană tare caldă și plină de inițiative culturale. Galeria este un mic magazin cu produse artizanale ale producătorilor români, dar Lea și echipa ei organizează multe acțiuni extinse din sfera culturală, unde participă mulți români. Prezentarea romanului „Cineva în orașul ăsta te iubește” s-a desfășurat în Salle Béthanie și au vorbit ca invitați Iulia Badea Gueritee (jurnalist la Maison de l’Europe), Roxana Sicoe- Tirea (profesor universitar), Raluca Prelipceanu (Arche Culturelle), Ion Cuba (Clubul Cosmose), Corina Cojocari (jurnalistă). Au fost prezente și Ștefania Bota (Ambasada României la Paris) și prietenele mele Laura, Liliana, Eugenia, Carmen…Am legat prietenii noi și am plecat din Paris cu o impresie puternică privind calitatea cititorilor, implicarea lor. De exemplu, unii au citit cartea dinainte și am putut să dezbatem. M-a onorat respectul pentru cate și autor și sigur voi reveni la Paris.

Le mulțumesc din inimă tuturor pentru aceste experiențe memorabile! Iată, nu e încă jumătatea anului și am făcut deja câteva călătorii de unde am revenit cu un bagaj bogat. Ne vedem la Salonul de carte Bookfest, 29 mai-2 iunie, la București. Vă voi ține la curent cu eventualele evenimente literare și academice! Să aveți o primăvară frumoasă!