Cristi, cand nu e ziarist la mogul :), e turist pasionat pe cont propriu. pe blogul lui sunt povestile calatoriilor lui , bine documentate, pt ca v-am mai spus, Matash e la baza istoric. saptamana trecuta a ajuns in India, de unde mi-a dat o poveste in exclusivitate :). India, tara contrastelor, despre care gasiti mai multe pe blogul lui Matash.

Senzatii din India

Europa e plina de farmec, relaxata si colorata. Te identifici antropologic cu oamenii de aici. In Europa poti oricand sa spui ca ai vazut lucruri senzationale si te-ai simtit bine. Pe alte meleaguri din lumea asta nu  poti repeta aceleasi simtaminte. De exemplu, in India.

Am ajuns in India impins de curiozitate fara insa prea multe iluzii. Eram in tema cu mizeria, jegul, caldura sufocanta si comportamentul oamenilor de acolo dar astea au fost doar informatii neutre pentru ca adevarata traire o poti avea doar la fata locului.

Primul impuls de a ajunge in acea lume l-am avut atunci cand compania de aviatie ucraineana Aerosvit a venit acum cateva luni pe Otopeni si a pus pe tava o oferta tentanta: Bucuresti-New Delhi cu 500 de dolari, dus-intors. La sfarsitul lui septembrie calcam pe covoarele galbui-maro de pe aeroportul Indira Gandhi. Primele imagini ale mele din subcontinentul indian sunt fiarele vechi pe post de camioane (Tata) care goneau bara in bara la 4 dimineata. A doua imagine – ghetoul turistilor, Paharganj. Doua vaci rumegau in nestire alaturi doua potai care urlau la luna putin invizibila din cauza prafului. Reclamele de pe cladirile care stateau sa cada atarnau de regula intr-o râna. Firele de curent treceau cu putin peste cap. Praful primordial era imprimat de ani in ziduri, metal, caldaram, in pielea fiintelor de tot felul. Cenusiul si albul murdar le-am zarit in zorii zilei pe lumina.

Nimic din ceea ce esti obisnuit acasa nu se regaseste in India. Fiecare minut trait este intens si cu greu stapanit. Culoarea aerului este imbacsita in microni de praf, lumina e pala, cerul e alb, caldura e bolnava, oamenii sunt curiosi peste masura la vazul unui sahib (strain). Ăi mai curajosi si vorbitori de engleza te abordeaza pentru te miri ce. Ba un tuk-tuk (celebrele ricse-taxi), ba o carpa, ba o chestie prajita in strada, ba un nimic. Strategia de marketing e obositoare la gramada cu praful omniprezent si deseori repetat aici pentru ca reprezinta durerea cea mare a celui obisnuit cu standardele occidentale. Nu mirosurile, care in sinea lor creeaza o simbioza perfecta intre hoit, gunoi, canal, pisat, asflat proaspat turnat, transpiratie, betisoare parfumate, sofran, parfum de firma, reprezinta problema ci praful. Delhi este cufundat non stop intr-o ceata falsa.

Viata strazii e trepidanta, greu de controlat. Traficul e fara explicatie de haotic dar sigura. Milioane de motorete, ricse, Tata, biciclete, masini zgariate, vaci, capre, oameni se ingramadesc pe strazi in vuietul chinuitor al claxoanelor, de altfel singura regula de circulatie acceptata.

India iti ofera multe surprize stravechi de cand istoria. Ca sa ajungi la ele trebuie sa bajbai prin gropi, balegi, noroaie, oameni nascuti si morti in acelasi loc, cornute plictisite, curiosi, vanzatori de orice, cersetori, domni si doamne respectabile, imbracati la mall. Un exemplu elocvent este Agra, locul unde se afla celebrul Taj Mahal. Pe o autostrada lunga de 200 km., made in India, ajungi in 6 ore de la Delhi. Dupa un asemenea spatiu si timp, minunatia se poate inmuia in psihicul tau plin de sperante iar frumusetea dibuita anterior si asteptata cu atata interes pentru a fi adulmecata se inghesuie doar intr-un colt al creierului care nu cedeaza oboselii.

Trebuie sa ai rabdare enorma sa descoperi farmecul Indiei. Daca nu, cedezi iremediabil. E un pardox greu de inteles pentru noi. Un popor poate in acelasi timp sa transforme jegul in metafizica si sa creeze Taj Majal, moscheea Jama Masjid, templul Amritsar sau ghaturile din Varanasi (oras contamporan cu Babilonul!!!).

Cine vrea o vacanta relaxata in India sa isi ia adio de la gand. Chiar daca stai la 5 stele cobori in acelasi colb unde zace un paria si tot aerul ala plin de particule suspecte iti intra pe esofag. Daca vrei experiente de viata remarcabile care duc spre senzatii extreme India e locul perfect!