Am lansat oficial cea mai recentă carte scrisă de mine, „Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”. Este un aparent colaj de gânduri, care urmează același fir întrebător: ce știm despre iubire? Pentru mine scrierea acestei cărți a fost ca o călătorie, un fel de regresie, ca să pot aduce la lumină întrebări la care credeam că știu răspunsul. Îmi doream demult să o scriu și mici scântei se materializau în texte scurte pe celălalt site al meu dupa35.com. Nu este o carte a unei experiențe personale, ci un voiaj detașat și lucid printr-o lume a sentimentelor și am încercat să surprind impactul pe care-l au asupra noastră. Fiecare om nu mai e același după ce a conștientizat că iubește. De unde vine iubirea, despre cum ne facem țăndări și ne recompunem după o suferință, cum reușesc unele cupluri să rămână mult timp împreună, de ce sunt unii oameni singuri, iubirea e întamplare sau destin, despre dor, iată câteva dintre „gările” în care mă opresc în această călătorie. Cartea e construită în mod evolutiv și am inserat texte eseu și povești adevărate pe care le-am consemnat de când scriu cărți. Fiecare capitol conține o #instrucțiune, care este de fapt o concluzie a fiecărui segment de traseu parcurs. Un fel de mic „jurnal de bord” al călătoriei, astfel că la finalul cărții există 25 de „Instrucțiuni de buzunar”, pe care le puteți decupa și folosi sau le puteți da prietenilor. Sau le lăsați în carte doar pentru voi.

Evenimentul de lansare a cărții, găzduit de Galeria Alexandra`s, un loc absolut deosebit și de care m-am îndrăgostit, a conținut și un fel de joc de societate, ca să-i spun așa: fiecare participant a extras dintr-un bol un bilețel cu câte o „instrucțiune”, iar efectul a fost interesant. Pentru că, desigur, au fost mult mai mulți musafiri decât numărul instrucțiunilor și fiecare a încercat să-l găsească pe cel care avea același mesaj pe bilet. Invitatele mele au fost trei femei cu personalități puternice și cu povești care au ținut publicul cu sufletul la gură: Veronica Soare (Fundraiser minuni.ro), Camelia Popa, Profesor Universitar in Psihologie) și Elena Loreta Popa (jurnalist si scriitor, PR-ist la Muzeul Literaturii Române). Veronica a vorbit despre experiența trăită în cele două pelerinaje pe Camino, unde a întâlnit oameni din diverse colțuri ale lumii și care i-au oferit povești inedite. Nu întâmplător am invitat-o, drumul la pas pe Camino (800 de km) este o călătorie inițiatică, de regăsire de sine. Iubirea în formă pură, care te conectează cu oamenii. Camelia, care mi-a fost colegă la primul ziar la care am lucrat în anii 90, a captivat auditoriul cu concluziile proiectului internațional la care a colaborat ca cercetător. Un studiu amplu, cu 72 de alți specialiști din mai multe țări, menit să descopere factorii decisivi prin care oamenii se simt atrași unul de altul. Loreta, o altă colegă de presă, de când lucram în televiziune, în același trust, a povestit cu umor o întâmplare reală despre un fel de iubire virtuală, curmată brusc și neplăcut. Am încercat astfel să acoperim o paletă largă de forme ale iubirii. Am dat autografe și am stat de vorbă cu dragii mei cititori și sunt impresionată de fiecare dată că atâta lume își rupe din timp și vine la o lansare de carte. Galeria a fost neîncăpătoare, dar atmosfera a fost magică, completată cu vinurile aduse de SmartDrinks.ro. A fost prezentă și Corina Gaftoi (Adesgo.ro) cu șosete și trei premii cu produsele renumitului brand. A combinat cu abilitate marketingul cu cugetările despre iubire. Deja știți că sunt fan Adesgo și pentru acest eveniment am ales să port niște ciorapi modelatori.

În cartea aceasta am făcut o radiografie a sentimentelor, în evoluția și involuția lor, pentru că viața ar fi plictisitoare și n-am mai putea face diferența, fără decepții și dezamăgiri. Fiecare cădere e o lecție, iar un lucru este cert: iubirea are multe forme, abilitatea este să o recunoaștem. Iar mai întâi e necesar să te cunoști pe tine însuți. Voi mai scrie despre această carte, dar deocamdată o las să plece spre voi.

Vă mulțumesc celor care mă citiți și îmi sunteți alături! Mulțumesc, Editura Univers, pentru grija cu care te-ai ocupat de această carte! Mulțumesc, Cristiana Radu, pentru ilustrația copertei! Mulțumiri, Galeria Alexandra`s, Adesgo și SmartDrinks.ro! Volumul poate fi comandat de aici și va ajunge și în librării.

Foto Bogdan Stoica și Mihaela Petre