Azi se face o săptămână de când mi-am luat zborul spre Londra, unde sâmbătă am avut lansarea cărților mele (Trilogia „Amanții” și „Până când mă voi vindeca de tine”, apărute la editura Herg Benet), la Wembley Library. Abia am revenit acasă și încă mă aflu sub imperiul emoțiilor generate de experiența britanică. O dată, pentru că am avut marea oportunitate de mă întâlni cu cititorii români de acolo, și a doua, pentru că am fost pentru prima oară în Anglia.

Sinceră să fiu, nu credeam că voi trăi această minunată aventură, pe care o poziționez în topul activității mele de scriitor. Pentru că propuneri de a lansa cărțile în străinătate am mai avut, însă nu e deloc ușoară organizarea unui asemenea eveniment în afara țării. Performanța din Londra aparține grupului de voluntari „Romanians love books”, un club de cititori români, care a demarat proiectul „O carte pentru diaspora”. Mai exact, sunt oameni cu joburi, familii, dar care fac voluntariat în cadrul acestui grup. Am cititori din Marea Britanie încă de la apariția primului roman, „Zilele amanților”. Eram nerăbdătoare să-i cunosc, pentru că am comunicat doar prin intermediul Facebook. Și, când am fost anunțată că a fost fixată data de 18 iunie pentru lansarea la Londra, am fost invadată de o mare bucurie. Grupul „Romanians love books” s-a ocupat intens de promovare și organizare, astfel că s-au adunat aproape 60 de români dornici să mă cunoască. Unii n-au ajuns din cauza blocajului creat de concertul trupei Coldplay, în aceeași seară. După ora prânzului, Floria Teleman, moderatorul evenimentului, mi-a urat „Bun venit!” și a ținut neapărat să spicuiască din biografia mea pentru ca toți cei prezenți să știe cine sunt și ce caut eu acolo 🙂 Poetul și jurnalistul Cristian Gabriel Groman, care locuiește de asemenea în Londra, un fan al scrierilor mele, a vorbit despre modul în care lectura acestora a avut impact asupra lui. Un moment fain a fost cel susținut de Marian Stan, poet și cântăreț, dar și fostul meu coleg de facultate, acum stabilit în Anglia, o altă bucurie de a-l revedea și a remarca modul în care destinele noastre s-au încrucișat. După intervenția mea, au urmat discuțiile cu publicul. Despre relații, dragoste, curiozități legate de ceea ce m-a îndemnat să scriu, despre linia de parfumuri Marcman și ce am de gând în continuare. Marea parte a celor prezenți îmi citise cel puțin primele două volume, „Zilele amanților” și „Nopțile amanților”. Cărțile pe care le-am adus nu au fost suficiente și e un prilej să spun că se pot comanda la librăria virtuală cartiromanesti.co.uk. Desigur că „amanții” au fost vedete, dar și ultima mea carte, „Până când mă voi vindeca de tine”, a stârnit interes, mai ales că e la prima lansare după Bookfest! După eveniment, am mers la un restaurant din zona stadionului Wembley, unde am povestit pe îndelete. A fost o zi memorabilă pentru mine și care îmi va servi ca hrană pe timp nelimitat.

Am găsit Londra un oraș interesant, care nu seamănă cu alte orașe europene văzute până acum. E un oraș care se lasă descoperit pe măsură ce dorești tu să îl cunoști. Am mers cât m-au ținut picioarele și cât am avut timp, să văd Hyde Park, Victoria and Albert Museum, Holland Park, Kensington Palace, Trafalgar Square, Piccadilly, Oxford Street, Camden Market, Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace, cu tot cu parcul reginei. Iar într-o după masă am luat ceaiul la Harrods, împreună cu o prietenă. M-am simțit în largul meu, iar transportul public, inclusiv emblematicele autobuze roșii supraetajate, este foarte bine pus la punct. În următoarele zile am avut întâlniri de neuitat cu cei care nu au reușit să ajungă pe 18 iunie la lansarea de la Wembley Library.

Mulțumesc grupului „Romanians love books”, Brent Civic Centre, care a găzduit lansarea în Wembley Library, un spațiu absolut select! Mulțumesc, Adina Maglan (fără de care nu avea loc eventul), Georgiana Marțincu (care a scris foarte frumos despre eveniment aici), Floria Teleman (care mi-a fost și ghid câteva zile), pentru organizare și implicare! Mulțumesc, Light Bay Studio, pentru fotografii și înregistrarea video! Mulțumesc tuturor celor prezenți!  Mulțumesc celor care mi-ați făcut șederea în Londra un vis realizat! Așa cum am mai spus, evenimentul din 18 iunie este un milestone în traseul meu literar și deschide drumuri către alte proiecte. „Amanții” și „Până când mă voi vindeca de tine” vor fi citite pe malul Tamisei, în metrou, autobuz, tren, pe bancă în parc, în pauzele de la job, iar eu nu pot să mă simt altfel decât împlinită.

PS: Este o coincidență faptul că am scris acest text chiar când UK a decis să iasă din UE. Însă oriunde am umblat în lume, Europa și Asia, m-am simțit la fel de român, cu sau fără pașaport. Singurul pașaport care contează este cum ne prezentăm noi înșine. Eu sunt mândră că am dus cărțile peste graniță.

Foto Florin Dănilă, Light Bay Studio. Imagini de la lansare, puteți vedea toate imaginile foto și video aici.