Timp de aproape o săptămână am fost plecată prin Ardeal. Am îmbinat lansările de carte cu o mică vacanță la care râvneam demult. A fost un lux pentru mine să stau câteva zile ruptă de aglomerație și aproape de natură. Dar să începem cu Cluj-Napoca, unde am ajuns direct din avion la Sancho Panza Bistro&Mexican Grill, un local mic, dar prietenos și cu mâncare gustoasă. Am venit la invitația unui clujean, prieten din copilărie cu Noemi Varga, din Timișoara. Mircea Mureșan a organizat aici un triplu eveniment: lansarea cărții mele, „Amanții 3.0”, expoziția de fotografie a Dorei Bora și recital de  chitară flamenco susținut de Andras Varga. Alături de mine au fost Noemi Varga, desigur, și scriitoarea Lavinia Călina, care a venit de la Caransebeș. La Cluj-Napoca am mai fost în iunie în 2015, când am început turneul de lansări în țară, și mi-a părut bine că am revenit, deși nu îl aveam în plan acum.

A doua zi, 15 aprilie, am fost la Baia Mare, unde am fost invitată de Roxana Cutureanu, o veche amică de pe Facebook, care și-a dorit mult să aduc cărțile în Maramureș. Împreună cu o întreagă echipă s-a mobilizat și a ieșit unul dintre cele mai reușite evenimente. M-a surprins publicul foarte deschis și vesel. Doi tineri actori au citit fragmente din trilogia „amanților”, am băut cafea organică și am degustat vin rose. Mi-a plăcut foarte mult locul numit „La Pălincie”, cu gust și primitor. Am avut ocazia să cunosc cititori de aici, dar și să văd ceva din oraș. Marele noroc a fost vremea însorită care i-a scos pe băimăreni din case pe terase. Astfel am putut remarca ce mulți tineri sunt acolo. Pentru că, din câte știam, pe când lucram în presă, de aici au plecat cei mai mulți români ca să lucreze în străinătate.

Apoi au venit patru zile de liniște, într-o mică localitate din Ungaria, la granița cu România. Nu am făcut decât să respir aer curat, să-mi clătesc ochii cu peisaje de un verde fascinant și să mă rup de civilizație. Excepție a făcut internetul, desigur 🙂 Am fost răsfățata prietenilor mei Dana și Marcel Marcu, cărora le mulțumesc pentru porția de energie oferită. Astfel am realizat că liniștea și simplitatea au devenit, paradoxal, un lux în ziua de azi. Îi mulțumesc și lui Florin Răchitan, care m-a ajutat să străbat Ardealul până în Maramureș și Țara Oașului. Este un prieten vechi, primii din lista de pe Facebook, și am constatat încă o dată că sunt oameni care nu se mai fabrică des și mă simt o norocoasă. Nu am apucat să gust din bogracs la ceaun, dar este un motiv serios să revin. Și nu puteam să fiu în zonă și să nu reușesc să intru în laboratoarele Marcman, pentru a vedea cum ajung parfumurile în sticlă. Dar despre asta voi povesti într-un articol viitor.

Foto Dora Bora, La Pălincie

Cluj-Napoca

Baia Mare