PET_5716    S-a încheiat încă o săptămână din turneul „amanților” prin țară. Pe 27 iunie am ajuns în Cetatea din Alba Iulia, un oraș liniștit, cu oameni calmi și zâmbitori. Am poposit aici la inițiativa lui Cosmin Buran, care m-a și găzduit în osptialiera casă, împreună cu soția lui, Delia, și micuțul lor Alex. Locul ales pentru lansare a fost cafeneaua Studio, așezată în cetate, foarte elegantă și dotată. Am ales să stăm pe terasă, în ciuda ploii care s-a pornit fix înainte de începerea evenimentului. Ceea ce i-a cam speriat pe localnici și nu au venit toți, așa cum promiseseră inițial. Însă public a fost, Delia Oltea Rusu, scriitoare și colegă la editura Herg Benet, pe care am invitat-o să vorbească despre cărțile mele, ea fiind un mare fan încă de când scriam textele pe blog, a venit însoțită de la Turda de mama ei și încă două prietene. De la Sebeș a venit să mă vadă Ribanna Tocan, iar de la Zlatna, Lili Ghirișan, care mi-a făcut niște poze superbe. Ambele, împreună cu prietene. Am lecturat la microfon din „Zilele amanților”, iar la capitolul „Amantul însurat și finala de la Roland Garros, doi bicicliști, aflați la plimbare cu copiii, s-au oprit si au ascultat râzând, dar au plecat grăbiți, pentru că „îi așteptau nevestele acasă”.

Pe 1 iulie am plecat spre Timișoara, orașul meu natal, unde am fost invitată în aceeași seară de Tania Țunaș la TVR Timișoara. Cu șase luni în urmă, am fost în același studio cu „Zilele amanților” și nu mă gândeam atunci că voi reveni așa curând cu continuarea. Pe 2 iulie, am fost la Lugoj, la invitația lui Dan Haica. Cel care a făcut din English Pub o oază locală de cultură. Lugojenii nu auziseră multe despre cărțile mele cu amanți, dar au fost dornici să-i cunoască mai bine. Lavinia Călina, colegă de Herg Benet, și Daniela Decean, vedetă locală în media, au vorbit despre „amanții” mei, așa cum i-au perceput la lectură. Le mulțumesc.

Pe 4 iulie, când America se sărbătorea, am lansat „Nopțile amanților” la Timișoara, la Cafeneaua d`Arc, care începuse să se umple cu mai bine de jumătate de oră înainte de ora anunțată. La fel cum se întâmplă de fiecare dată în drumurile mele, am întâlnit oameni care îmi citiseră cărțile și îi știam doar din virtual și am reîntâlnit prieteni din copilărie, foști colegi de școală, chiar și pe colega mea de bancă din liceu am revăzut-o. Nu încetează să mă fascineze modul în care oamenii, în momentul reîntâlnirii, sunt brusc aruncați în bucla temporală care i-a adus împreună o vreme și i-a despărțit printr-o simplă răsucire, risipindu-i prin alte locuri, și se comportă la fel. Diferența de timp dispare, totul se diluează și se reașează în forma de atunci. Au vorbit despre cărțile mele Tania Țunaș (care a spus că dacă nu fac cumva să o mărit pe Cati cu Mircea, rupe prietenia cu mine 🙂 ), Noemi Varga, cea care s-a ocupat ca totul să iasă bine și a ieșit, Claudiu Arieșan, profesor universitar, director de editură, realizator de emisiuni tv, cu doctorat în umor! Bogdan Spiridon, actor la Teatrul Național Timișoara, la fel ca la lansarea „Zilelor…”, a fost prezent ca să lectureze, de data asta din „Nopțile…”, a ales capitolul în care Mircea merge cu nevastă-sa la cina pe întuneric. Eu am citit din vizita amantei la viitoarea soacră. Cristi Săftescu ne-a încântat cu muzică folk. Am dat multe autografe, iar Petru Cojocaru mi-a făcut un frumos album foto. Au venit, ca să fie alături de mine la Timișoara, fani True Blue din București și Arad, mi-au făcut surprize, cadouri, dar, ce e mai important, mi-au mobilat cortexul cu amintiri. Le mulțumesc tuturor cu promisiunea că voi reveni curând. Trollerul meu stă deschis de două săptămâni în mijlocul camerei. A intrat în a treia, se pregătește Târgu Mureș pentru 11 iulie.

În această aventură, au avut grijă cum arăt Zaza Boutique, Ioana Tănase Manufactory, Consuela Baciu, Gademm bags, cadourisiperle.ro, Lara Handbags.

Foto Lili Ghirișan, Alexandru Barnyai și Petru Cojocaru

Lansare Alba Iulia

Lansare Lugoj

Lansare Timișoara