Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Radu Găvan, autorul romanului „Exorcizat”: „Văd femeia ca fiind putere în stare blândă”

profile-promo-exorcizat       Recunosc, nu m-am apucat imediat să citesc romanul ”Exorcizat”, primit cu dedicaţie chiar din mâinile autorului Radu Găvan, nu numai pentru că mă aflam în perioada aia. Nu, nu „aia”, ci cea în care scriu şi în care nu citesc nimic şi nu mă uit nici la filme. Ci şi pentru că am crezut că va trebui să fac faţă unei lecturi filosofice, de calitate, dar care îmi va solicita psihicul secătuit de propria-mi creaţie. Ca să par preţioasă. Ideea e că m-am apucat de citit, iar lectura a curs de la sine. Cartea are nerv, acţiune crescendo, pasaje tulburătoare. Este extrem de bine scrisă. Are personaje bine conturate, iar Radu foloseşte exact câte cuvinte trebuie. Nimic în plus, nimic forţat. Când vorbele vin ca o avalanşă şi ai impresia că mai ai puţin şi te sufoci, atunci se opreşte. Chiar când erai cu respiraţia la limită. De fapt si capitolele se succed astfel. Sunt unele, în care simţi că te scufunzi, ca apoi să ieşi  la suprafaţă, ca să iei o gură de aer. Povestea agentului imobiliar, mereu fără bani, renegat de propria familie, erou și victimă ale propriei testări ale limitelor, curge sinuos şi interesant. Radu este un crud observator al tarelor sociale actuale. Al lipselor de maniere, al coabitării în condiţii obscure, în blocuri cu garsoniere confort 3, cu vecinătăţi promiscue. Al unui oraş prăfuit, în care nesimţirea e regină. Reţelele online de dating reprezintă fereastra de evadare a eroului nostru. Toţi au nume, mai puţin el. Femeile nu sunt decât un pretext de refulare și răzbunare, în căutarea unei iubiri. Pentru că, dincolo de cinismul afișat, el tânjește după dragoste, încă din copilăria bântuită de singurătate și izolare, când mama sa l-a condamnat la un abandon afectiv. Exorcizarea este lupta cu el însuși, iar femeile par a fi reprezentări ale unor demoni ispititori. S-a inspirat autorul din propria experiență? Ne spune chiar Radu Găvan.

2Ai fost vreodată agent imobiliar?

Da, am lucrat doi ani ca agent imobiliar. A fost o experienţă specială, frumoasă, dar şi frustrantă în acelaşi timp, foarte obositoare uneori, dar pe atunci eram un puşti, nu mă deranja, chiar îmi plăcea să alerg de bezmetic toată ziua prin oraş. Acum nu cred că aş putea să mai fac asta. 

Cât este ficţiune în carte?

Cartea porneşte de la un fond real – perioada în care am locuit singur şi am fost agent imobiliar. În rest, realitatea şi ficţiunea se împletesc. Fiecare cititor are libertatea de a alege ce este real şi ce nu – eu nu pot şi nu doresc să ofer chei pentru lectură.

Ai avut reacţii de la vreun agent imobiliar sau agenţie imobiliară?

Nu m-am gândit până acum la asta, e o întrebare bună. Presupun că un agent imobiliar cu ceva experienţă poate recunoaşte anumite întâmplări descrise în carte. Altfel, nu am primit reacţii, ba nu, mint, un fost coleg a citit cartea şi mi-a zis că e ok. N-am intrat în detalii, m-am bucurat că i-a plăcut, şi atât.

Care este părerea ta despre femei? Ai putea să defineşti femeia în câteva cuvinte?

Nu pot generaliza – sunt femei şi femei, păreri şi păreri, ar fi o nebunie să le pun pe toate într-o oală şi să spun – da, toate-s la fel, prin urmare părerea mea este că femeile-s aşa şi pe dincolo…  Nu aş putea defini femeia nici într-o mie de romane, mă pot mărgini să o povestesc, cât pot, un blitz ici şi colo. Dacă ar fi, totuşi, să aleg o alăturare de cuvinte, aş spune că văd femeia ca fiind putere în stare blândă.

Exorcizare, lupta cu demonii, pe care o ducem fiecare dintre noi, măcar o dată în viaţă, l-a mântuit pe scriitorul Radu Găvan? Mi se pare un roman cu o ardere foarte intensă. Ce urmează?

Exorcizat este un roman scris cu sânge şi sudoare, departe de a fi o mântuire, mai ales din punct de vedere creativ – pot spune că este exact opusul – am reuşit să-mi trezesc demonul scrisului, iar asta este o bucurie imensă, pentru că am găsit acea plăcere egoistă pe care ar trebui să o aibă fiecare dintre noi – acel ceva special, cât de mic, doar pentru el şi liniştea lui.

coperta fata spate

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 22/04/2015 de în Discuţii de suflet şi etichetată , , , , , .

Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 3.157 de urmăritori

Răsfoieşte-mă

Follow Corina Ozon on WordPress.com

Blog Stats

  • 378,190 hits
ARTĂ FOTOGRAFICĂ: WWW.ALEXMAZILU.RO/CANVAS/
Aprilie 2015
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Drepturi de autor

Toate textele de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. Nici un text nu poate fi preluat fara acordul autorului si/sau mentionarea sursei !
35+, by Corina Ozon

No matter the distance, there are connections.

A Study in Sarcasm

Ain't I a stinker?

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

dana moica

photography

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Ce poate fi mai frumos ca poezia și mai dulce ca iubirea?

omintecreata

nimic nou si totusi...poate

domnu' io

Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow. ~Mary Anne Radmacher

V. Mior Gavrilan, un neîmblânzit

aici despre anti/de/socializare, apostazie, mizantropie, nihilism, neniism, miorism sau despre iluzia libertăţii

Gino Stefan

Contemporary artist

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

BUCUCICRISTINA

Vrei să fii original? Atunci fii tu însuți. . .

%d blogeri au apreciat asta: