cimg01451

Pe atunci nu erau biserici în fiecare cartier şi nu prea aveai lumină. Oamenii ţineau tradiţiile de Paşti acasă, vopseau ouă si frământau cozonacii grăbiţi. Pe atunci se lucra şi sâmbătă şi luni, a doua zi de Paşti.

Pe atunci nu erau multe restaurante. Oamenii nu aveau multe variante pentru a se bucura şi celebra momente care le aparţineau.

În noaptea aceea de Înviere, o boxă fusese amenajată pentru petrecere in subsolul unui bloc. Astfel muzica nu se putea auzi în afară. Dacă îndrăzneai să te bucuri, nu trebuia să se audă. Felicitările cu iepuraşi şi ouă fuseseră de ani buni retrase de la Fondul Plastic. Nici la telefon nu puteai rosti numele lui Christos. Aşa că oamenii se întâlneau ca să-şi ureze ochi în ochi.

Pe atunci nu prea se găsea benzină. Se dădea cu raţia, dar nu ajungea. De sărbători, lumea mai mergea la ţară după carne, ouă şi vin. Sistemul nevăzut de relaţii se punea în funcţiune punând în circuit combustibilul necesar.

În noaptea aceea, după ce se împărţise lumina, muzica din casetofoane era dată la maximum. Tinerii dansau şi trăiau fiecare secundă, locul trebuia eliberat si curăţat dimineaţa în zori. În boxa alăturată, sticla cu benzina picura neauzită în canistră din mâinile unui vecin cu ţigara aprinsă în gură. „Wake me up before You go go…”. Ţigara a scuipat un grăunte de jar aprins direct în canistră. „..before You go go…”, apoi a fost explozia. Boxa s-a clătinat ca la cutremur şi imediat s-a făcut cald. Prin uşă venea fum înecăcios. Scara îngustă de metal, singura ieşire din boxă, se înfierbântase. Dan a spus să iasă mai întâi cele patru fete. Le-a ridicat pe fiecare. Când a ieşit ultima, i-a spus lui Gabi să iasă el, pentru că e cel mai mic. Scara de metal se înmuiase, iar balustrada păstrase câte o bucată din palmele fiecăruia. Dan rămăsese captiv în boxă. 

Pe atunci nu erau multe ziare şi posturi tv ca să afli la ştiri câţi au murit. Erau în cimitir trei morminte, 16 ani calculaţi la fiecare cruce. Nici nu aflai câţi au rămas în viaţă. Şi oricum, pe atunci nu erau psihoterapeuţi care să vindece rănile deschise în fiecare an, de Înviere. 

 sursa foto http://blogs.iesabroad.org/elliot-schwartz/czech-it-out-prague-pictures/