foto1Ca Simona Tache si Mihai Radu, ziaristi la „Catavencii”, au scos o carte cu articolele scrise in tandem la rubrica „Batai in dialog”, se stie deja. „Femeile vin de pe Venus, barbatii de la baut”. Au fost solicitati sa dea interviuri, sa povesteasca despre cum si de ce le-a venit lor sa faca un duel femeie- barbat si cum au ajuns toate „gloantele” sa incapa intre copertile unui volum. Si nu asta este important de fapt. Ce as vrea eu sa spun este ca ceea ce fac ei este absolut original in presa romaneasca. Si imi permit sa o spun cu experienta mea de fost ziarist. Intr-o perioada in care presei scrise i se canta prohodul, cand supravietuieste prin tabloidizare, aparitia unor ziaristi in postura de autori de carte este un refresh. In primul rand, pentru ca nu este deloc usor sa scrii articole cu umor, asa cum s-ar crede (iar ambii sunt jurnalisti profesionisti, nu facatori de anecdote). Simtul umorului este acel sclipici pe care nu toti oamenii inteligenti il au. Iar, cand si poti sa transpui asta in scris, vorbim de un alt nivel. Cartea se afla deja pe primul loc in topul vanzarilor in librarii si asta chiar dovedeste ca „cititorii lor sunt mai inteligenti”.

Nu sunt sigura ca Simona si Mihai, cand au scris primul debate de acest gen in „Catavencii” , au banuit care va fi parcursul demersului lor jurnalistic. Dar sunt sigura ca nu banuiau deloc ce ii asteapta acum. Micile lor instantanee din confruntarea dintre specia barbatului si cea a femeii au marele dar de a ne face sa ne regasim fiecare in cel putin 3 ipostaze din cele imaginate de ei. Au fost chiar sfatuiti sa isi deschida un cabinet de terapie de cuplu! Pentru ca, asa cum a zis Mihai, „Mai mișto e că, după ce dai răspunsurile, vezi că tot apar alte și alte întrebări pe tema asta”. Ce a raspuns si Simona vedeti in continuare. Pentru ca, dragii de ei, au raspuns celor 3 intrebari pe care le-am pus tocmai cu temerea ca ele vin dupa multe alte intrebari si inaintea celor ce vor urma. Si, va rog, cititi cartea! Nu se citeste, se savureaza oriunde te afli: in autobuz, in metrou, in avion, acasa intre doua sorbituri de cafea. O puteti citi cu sotul, prietenul, amanta sau in gasca. Indiferent de sex, varsta si orientari politice.

1. De ce femeile stau la baie mai mult decat barbatii? De ce barbatii stau mai putin la baie decat femeile?

Simona: Ce faceeeee? Ai văzut tu vreo femeie că își ia cărticica sub braț și pornește lipa-lipa spre baie, de unde se întoarce peste 8 ore, timp în care suni la poliție, la salvare și la pompieri și te rogi de ei să vină să ți-l descarcereze, să ți-l desprindă de WC cu bomfaerul și să-i smulgă cartea din mână? Mai puțin la baie decât femeile stau doar bărbații analfabeți, că doar ăia se duc fără cărți.

 Mihai: Hă-hă, eram departe dacă am fi știut răspunsurile la întrebările astea! Mai mișto e că, după ce dai răspunsurile, vezi că tot apar alte și alte întrebări pe tema asta. Sincer, mai bine nu te bagi!

2. Spuneti-mi reteta de ou ochi pe care o preparati voi

 Simona: Rețeta mea de ou ochi e așa: se ia oul și i se scot ochii (că de ce are mult colesterol, că de ce se sparge așa repede, că de ce e prietenos cu salmonella, că de ce aia, că de ce ailaltă), după care se prăjește la foc mic și i se mănâncă urechile.

 Mihai: Vai, dar eu mă feresc de rețete, vreau mereu să fiu mereu original. Așa că îmi plac ouăle ochi făcute omletă!

3. Care dintre politicieni/ politiciene intruchipeaza feminitatea /masculinitatea?(de preferat romani)

Simona: Pffff… Îl las pe Mihai să-ți zică de femei, eu îți zic de bărbați. Îmi place de Obama. De la noi nu am cum să nominalizez pe nimeni, pentru că noi nu avem bărbați politici, ci niște țațe isterice, mitomane și ahtiate după banul public. Ah, am răspuns serios la asta. Lasă  sigur o să zică Mihai niște glume și o să se termine cu râs și voie bună. 😛

Mihai: Păi, de departe Sulfina Barbu și Norica Nicolai. Iar la femei chiar nu îmi vine nimic în minte.

 Simona: Ți-am zis că o să zică niște glume…

Cartea o puteti comanda de pe site-ul Editurii Trei, adica aici.