20130928-015319.jpg

Aseara am fost la premiera unui film la invitatia Oanei Bucur (Saga Film). „La limita de jos a cerului”, regia Igor Cobileanski, din Republica Moldova. Nici nu imi aduc aminte de cand nu am mai fost atat de marcata de jocul actorilor dintr-un film in care se vorbeste limba romana, in care actorii sa fie atat de vii, de prezenti. Pentru ca ce am remarcat eu in filmele ultimilor ani de la noi, inclusiv cele premiate, nu s-au conturat actorii in relatia cu regizorul, ci doar maiestria regizorului in sine. (parerea unui simplu spectator).
Filmul regizorului basarabean nu are o poveste extraordinara, de senzatie (doi tineri dealeri de droguri intr-o societate fara mari oportunitati, din care fiecare evadeaza in felul sau), insa actorii m-au cucerit iremediabil: naturalete, taceri pline, expresivitate. Dealtfel filmul debordeaza de un casting excelent. Replicile rostite in graiul moldovenesc si cu mult aplomb te poarta intr-un slalom dulce-amar pe firul epic. Fiecare personaj este decupat de acolo. Igor Babiac, Interpretul eroului principal- Viorel, mi-a a amintit mult de Dan Nutu. Aceeasi traire interioara surprinsa de aparatul de filmat, aceleasi expresii subtile si taceri „vorbite”. Personajul sau e pus mult in evidenta de partenerul sau, Sergiu Voloc, interpretul lui Gasca, „baiatul rau”. Exista si o aparitie feminina, Maria (Ela Ionescu), care, desi are o existenta promiscua (amanta sefului politiei, prietena cu seful dealerilor aflat la puscarie), reuseste sa fie ingenua in preajma lui Viorel, care o iubeste neconditionat. Da, si actritei ii iese foarte bine aceasta alternare. Mi-au placut ca prezente si mama lui Viorel, si seful politiei, si maistrul care ii aducea lui Gasca tevi furate ca sa-si faca un deltaplan. De fapt mitul lui Icarus centreaza actiunea: fiecare doreste sa zboare mai sus, dar o face in felul sau, in limitele sale. In final, Viorel renunta la viata de dealer si se angajeaza la o cantina, iar deltaplanul lui Gasca (impuscat in timp ce fuge de politie in Transnistria) ramane inchis in garajul acestuia. Va reusi Viorel sa zboare cu deltaplanul? Mergeti si vedeti filmul. Din 27 septembrie ruleaza in cinematografe. Veti fi surprinsi ca se poate juca in filme in limba romana, fara emfaza, metafore, pilde si drame fortate. De mentionat imaginea ca pozitionare in spatiu a personajelor. Exista cateva cadre emotionante. Mi-au ramas in minte raul si dealul pe care le trece Gasca la fuga din tara. Frati moldoveni, keep walking!
PS „La limita de jos a cerului” a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia (11 – 20 octombrie), în secţiunea „The World Today”, care adună filme ce dezbat dileme actuale, şi Festivalul Internaţional de Film „Molodist” de la Kiev (19 – 27 octombrie), într-o secţiune care adună cele mai bune filme produse în regiune.