azi mi-au cazut ochii pe o stire , pe care am vazut-o si la Tiberiu Lovin : Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei vor un muzeu virtual al presei.

” Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei au anunţat că vor un muzeu virtual al presei din România, un proiect privind crearea acestuia urmând să fie prezentat la cel de-al treilea Congres Naţional de Istorie a Presei, organizat în perioada 23 – 24 aprilie la Universitatea din Piteşti.”

cel care va prezenta acest proiect este Marian Petcu, fost coleg de facultate si bun amic. acum este conferentiar dr si preda la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, unde am absolvit impreuna. stiu ca Marian se zbate demult cu acest proiect, ca foarte greu gaseste sprijin si intelegere pentru proiecte din domeniul cercetarii.  mi-a spus ca este trist pentru ca nu a putut gasi un spatiu pentru Muzeul Presei, dar ca nu se lasa si va bate in continuare la usile ministerelor .

dar ce constat eu cu oaresce amaraciune este faptul ca in presa nu am vazut stiri despre aceasta initiativa ( cu exceptia Mediafax si Bani si afaceri, din cate stiu), desi, culmea!, este vorba despre…presa si ziaristi.

in lipsa de spatiu si ajutor, Marian Petcu lucreaza la un muzeu virtual, care sa cuprinda o arhiva digitala a publicatiilor romanesti,de la inceputuri pana in prezent, si numele ziaristilor care au contribuit la dezvoltarea presei romanesti si au influentat mediul jurnalistic. poate ca la lansarea acestui site, vom vedea si stiri in ziare despre eveniment…

apropo, stiati ca exista un Muzeu al Presei la Jimbolia, in judetul Timis, fondat de regretatul poet Petre Stoica? probabil ca nu ! unde sa se strecoare o asemenea stire? intre picioarele lungi ale fetelor de pagini? intre balacarerile politice? doar baietii de la Voxpublica si presa locala au considerat ca merita consemnat asa ceva.