cineva imi spunea aici, pe blog, ca, in ultima vreme scriu numai lucruri triste. nu este intentionat. scriu ceea se intampla. si ce sa fac , daca s-au intamplat mai putine lucruri vesele ? iar cazurile celor care au nevoie de ajutor trebuie popularizate. pentru ca eu  cred ca internetul, prin infinitele sale variante de conexiuni, poate schimba lucruri.

prin 1992, cand ma aflam la inceputurile meseriei de ziarist la un cotidian central, se angajase un fotograf tanar si plin de talent. slabut, sugubat, pasionat de „sculele” fotografice, un excelent coechipier de reportaje. asa mi-l amintesc pe Cristi Gache, pe care nu l-am mai vazut de foarte multi ani. acum am aflat de la Iulian Comanescu despre sotia lui Gache, Alina ( pe care nu o cunosc) si despre suferintele prin care trece de aproape un an. nu fac apel la sentimente acum, in ajunul Invierii, pentru ca ar trebui sa fim mereu buni, nu ocazional. il las pe Iulian sa spuna ce e de spus, pentru ca o face mult mai bine:

Gache: Mai putem o dată?

Dacă n-aţi fi fost voi, acest post ar fi fost un necrolog. Nu e şi trebuie să încep cu începutul, ca să înţelegeţi de ce. Anul trecut, către vară, veneam la voi cu încă o cerere de cancer de pe internet, în persoana unei fiinţe de la BRAT de care habar nu prea aveam, pe nume Alina Gache. Aveam doar garanţii că e un caz real.

Alina Gache avea ficatul făcut praf de o tumoare supercalifragilistică, dar, ca de obicei, mai exista o speranţă. Anume, scumpă şi prin Austria. Dumnezeu ştie de ce, dar şi cu ajutorul unor tipi precum Dragoş Stanca şi mulţi alţii, în loc să moară, Gache asta a ajuns pe la Viena. S-au stâns banii. S-a operat şi după aceea n-am mai auzit de ea vreo cinci săptămâni, de credeam că a ieşit rău de tot.

După aceea, am primit un mail de la soţul ei, că nu e prea bine, că i-au făcut operaţia dar i-au găsit o tumoare şi mai supercalifragilistică decât cea pe care o presupuseseră medicii din România. Buni, nu mă îndoiesc, şi ştiţi de ce? Şi-au declinat competenţa atunci când trebuia.

Gache, Alina, doamna cu ficatul în formă de supernovă, a dispărut o vreme din atenţia mea. Părea un meci pierdut. A murit vag, din nou, în capul meu, am mai scris un necrolog tot acolo, fiindcă n-avea niciun rost să arunc în voi cu tumori şi să vă stric ziua. Au trecut, poate, vreo opt luni sau ceva de genul ăsta. Am uitat. E normal să uităm.

Până zilele trecute, când am primit pe mail un susurat de la Cristi, bărbatu-său. Gache trăieşte. Ba chiar experţii de la Viena i-au zis că mai are o operaţie, a doua, şi s-ar putea, ce credeţi?, să scape. Nevătămată. Dacă Gache, Alina şi Cristi, au destui bani pentru intervenţie.

Comanescu e nesimţit, n-are voie să umble, cu cuvinte de-astea, prin măruntaiele voastre, o să ziceţi. Ba am voie, spun eu, şi ştiţi de ce? Fiindcă, cred, mai putem o dată.

Detaliile practice ar fi:
Alina-Daniela Gache
CNP 2700211214606
BRD, sucursala Marie Curie
CONT RON: RO26 BRDE 441S V618 9773 4410
CONT EUR: RO95 BRDE 441S V618 9829 4410
Cod SWIFT: BRDEROBU

Dacă doriţi contracte de sponsorizare şi altele: gacheDOTalinaATgmailDOTcom, 0729 868 098.