cafe romance

Irene Sheri (www.rogeryostgallery.com)

       Anul trecut, în a doua zi de Paști, a început aventura vieții mele. Și nu zic vorbe mari acum, ci purul adevăr. În starea ”post-traumatică” a Sărbătorilor, cum îi zic eu, la ascultarea unei știri despre oamenii singuri, am scris pe blog ”Paștile amantelor”, că și despre ele era vorba. Amanta, ființă controversată și plăcută deopotrivă, și monologul ei despre cum petrece Paștile, părăsită de amantul însurat, au făcut furori pe rețelele de socializare. În următoarele zile, la cererea cititorilor, s-a născut trilogia de Paști prin continuarea poveștii cu ”Paștile amantului însurat” și ”Paștile nevestelor înșelate”. Eroii triunghiului amoros,  Cati, Mircea și Teo, au fost de neoprit.

Așa cum am tot spus, anul trecut pe vremea asta nici nu îmi trecea prin cap să scriu o carte și mai ales cu textele acestea de un umor amar, desprinse din realitate. Pentru că eu așa am dorit să fie: autentice. Recunosc, am avut reticențe legate de limbajul direct, fără perdea, mă gândeam ce vor zice, mai ales, cei care mă cunosc. Însă aveam să constat că îmi făcusem griji degeaba. Cititorii au făcut diferența între scriitură și autor, adică eu. Povestea cărții o știți: încurajată de câțiva scriitori (Alexandru Petria, Alina Nedelea, Cristina Nemerovschi) și de interesul editorului Alexandru Voicescu, patronul editurii Herg Benet, am terminat romanul, care a și apărut în luna octombrie, anul trecut. Lista cu mulțumiri de la sfârșitul cărții este ceea ce am simțit că trebuie să fac.

Scriam cu plăcere, nu că acum nu aș mai scrie cu plăcere, scriu cu mare poftă chiar, dar nu m-aș fi gândit atunci că aventura ”Zilele amanților” va intra așa rapid în atâtea case și suflete, că va ocupa locul 2 în topul cititorilor pentru cea mai bună carte românească pe 2014, că va ieși în trei tiraje în doar șase luni, că se va menține în topurile vânzărilor! Că va ajunge în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, din SUA și Canada, până în Iran și Australia. Că mă va purta în călătorii minunate prin țară, la lansări (Brașov, Timișoara, Galați, Constanța, Arad, curând Iași și Tîrgu Mureș), că voi cunoaște atâția oameni frumoși. Că voi avea un fanclub al cărții, care mă susține în orice fac. Mai mult, că aventura va continua cu ”Nopțile amanților”, pe care, iată!, am încheiat-o în aprilie, acum. Tot de Paști. Sunt tot mai convinsă că scriitura mea stă sub acest semn, al lunii aprilie, al primăverii și al renașterii. Și mai cred că acest lucru a fost posibil, pentru că totul a fost făcut sincer, fără ipocrizie și strategii mărețe. Și cu mult curaj. Am mai spus că, pentru mine, cea mai mare bucurie este când primesc mesaje de la cititori care îmi mulțumesc că i-am făcut să râdă. Și cum aș putea sărbători altfel, dacă nu împreună cu voi, cititorii, fără de care nimic nu ar fi fost. Și am un sentiment de neclintit că aventura e abia la început și că ne așteaptă o călătorie lungă și interesantă. Poveștile din trilogia de Paști, de anul trecut, le puteți reciti aici, aici și aici.