Am început anul cu un eveniment la Roma, una dintre edițiile „Serile Acasă ale Ambasadei”, organizate de Ambasada României în Italia. Invitatele mele au fost scriitoarele Alina-Monica Țurlea și Camelia Morda-Baciu, Aurora Martin, profesoară la Institutul Pontifical Oriental din Vatican și activistă pentru drepturile femeii, iar moderatoare a fost jurnalista Anca Mihai. Am avut fericita ocazie de a mai colabora ce aceste minunate femei, dar nu în formula aceasta, astfel că a fost și un prilej de reîntâlnire și conectări. Sala a fost plină, au venit prieteni vechi și noi, iar la final Tatiana Ciobanu (Republica Moldova) a adus un colac făcut de ea, așa cum am înțeles că face la fiecare eveniment de la ambasadă.
Desigur, principalul subiect al întâlnirii a fost noua mea carte „Povești scrise în palmă” și am fost, a câta oară?, uimită de multitudinea de interpretări oferite de lectură, pe care le-au împărtășit invitatele mele: Aurora Martin a surprins foarte bine polivalența identitară, tema violenței domestice și fantasticul prozei. Alina Țurlea a vorbit despre celelalte cărți ale mele, cu precădere despre preferata ei „Dincolo de furtună”, despre care a mai avut ocazia să vorbească în 2019, când am fost la Roma la invitația scriitorului Valeriu Barbu. Camelia m-a înduioșat când a citit o adevărată cronică, parcurgând toate poveștile din carte, cu referințe originale. M-am bucurat să-i revăd pe scriitorii Roxana Lazăr, Lacrămioara Niță, Valeriu Barbu, și pe alți prieteni pe care mi i-am făcut de când am fost prima oară la Roma, în 2018. Anca Mihai a moderat întâlnirea cu tact, oferind publicului informații despre fiecare invitată. Am avut ocazia să o cunosc și pe Doamna Ambasador Gabriela Dancău, inițiatoarea acestor proiecte culturale care se bucură de succes în rândul diasporei române.
A fost un eveniment foarte reușit, cu un public cald și doritor de povești. Puteți citi despre acea seară din 26 ianuarie în articolul scris de Camelia Morda-Baciu în Revista Timpul Italia.
Cu recunoștință!
Lasă un comentariu