Nu doresc să fac un bilanț, cu cât trec anii, cu atât se adună atâtea lucruri, încât este greu să nu omit ceva. Plus că activitatea mea e publică, deci vizibilă. Însă aș dori să punctez câteva lucruri, ca elemente de noutate mai mult. Mai întâi, așa cum știți deja, am publicat în septembrie o carte nouă de proză scurtă, „Povești scrise în palmă”, la Editura Național, care cuprinde și poeme, o premieră pentru mine. Cartea, apărută sub îngrijirea editoarei Violeta Borzea, este citită și deja a ajuns în multe case și inimi, iar drumul ei se află abia la început. Am avut o serie de lansări cu acest volum care îmbină povești reale cu elemente fantastice, după lansarea de la București, la Muzeul Literaturii Române, am fost la Brașov- Librăria „Șt. O. Iosif”, la Iași- Cărturești Palas, la Craiova- Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”, Sibiu- Biblioteca ASTRA, Zalău- lecturi publice în licee (o experiență fantastică aceea de a sta de vorbă cu liceeni despre ce citesc, ce hobby-uri au, despre internet și cum îl folosesc), Cluj-Napoca- Librarium Book Corner, Pitești- Centrul Cultural. Desigur, au fost cu mine peste tot și celelalte unsprezece cărți ale mele publicate în opt ani de la debut.
Cartea a beneficiat de câteva cronici foarte frumoase în reviste culturale și le voi menționa pe rând, ca să le puteți citi integral acolo unde am subliniat:
În revista Caiete silvane, condusă de Daniel Săuca, profesoara și criticul literar Carmen Ardelean a scris o splendidă cronică intitulată „Irizări târzii”.
Poetul Romeo Aurelian Ilie a scris o recenzie pe site-ul cultural citestema.ro, „Povești de viață înșirate pe ață – „Povești scrise în palmă” de Corina Ozon”.
Scriitorul Savu Popa a scris o cronică foarte detaliată în revista Psyche, „Mecanismul sinergic al comunității”, dinstr-o perspectivă identitară foarte interesantă.
Scriitoarea și profesoara sibiană Andra Tischer a povestit în revista Bel- Esprit despre cartea mea într-un mod uluitor, relevând aspecte inedite din scriitură, ”DESPRE IUBIRE, CU ILUSTRAȚII DIN VIAȚA REALĂ.”
Tot o premieră a fost și publicarea unui text în paginile reviste LIBRIS din noiembrie 2022, „Copaci verzi în decembrie”, revista poate fi achiziționată de aici.
În decembrie am prezentat „Povești scrise în palmă” și la Târgul de carte Gaudeamus, invitate fiind scriitoarele Cleopatra Lorințiu, Camelia Cavadia și Carmen Mihaiu, PR la Biblioteca Națională a României.
Am răspuns invitației editoarei Alexandra Gheorghe de a participa cu o povestire la volumul colectiv „Singure și păcătoase”, Editura Neverland, „24 de ore” se numește textul meu. Cartea a fost lansată la sfârșitul lui noiembrie la Librăria Humanitas Lipscani și după doar o săptămână s-a aflat în topul celor mai vândute cărți ale librăriei. Cumva s-a încheiat rotund acest tip de colaborare, pentru că la începutul anului am publicat povestea „Camera de sticlă”, în volumul colectiv „Neterminatele iubiri”, coordonat de Violeta Borzea, Editura Național.
La începutul anului universitar am fost invitată de asistent univ. dr. Aneta Feldman-Shafir să le vorbesc despre creativitate studenților care urmează Programul masteral de Școală incluzivă (Departamentul de Psihopedagogie specială) din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București.
O activitate bogată, mai ales în a doua parte a anului, când am cunoscut și oameni foarte faini, cu unii dintre ei am colaborat deja și vom avea proiecte și în anul 2023. Pot să le numesc prietenii culturale, există și astfel de legături. Iar în anul ce se încheie am legat prietenii cu oameni la care nici nu visam să ajung, critici literari, scriitori, directori de centre culturale și de librării, profesori remarcabili și devotați. În aceeași măsură, a fost anul în care m-am revăzut cu prieteni vechi, pe care i-am cunoscut tot datorită cărților și alături de care am realizat lucruri de neuitat. La fel am făcut și acum.
Intenționez să reiau și podcastul „Rețeaua de povești”, pus în așteptare când evenimentele s-au accelerat din toamnă.
Vă doresc un An Nou cu sănătate, pace, reușite și prieteni buni! Atunci vine și iubirea. La mulți ani și vă Mulțumesc!
Lasă un comentariu