După lansarea cărții „Povești scrise în palmă” la București, pe 23 septembrie, despre care am scris, am avut un eveniment cald la Brașov, la Librăria „Șt. O. Iosif”, pe 7 octombrie. Au vorbit despre carte Augusta Oniță, managerul Libris, Laurențiu-Ciprian Tudor, scriitor și sociolog, Anca Ianchiș, jurnalist cultural și critic literar, și editoarea Violeta Borzea. I-am cunoscut cu această ocazie pe scriitorii Rodica Bretin și Alexandru Lamba.
Atmosfera atât de prietenească, discuțiile purtate, aici recunosc talentul lui Laurențiu de a polemiza constructiv, m-au făcut să-mi fie dor de vremurile în care mergeam cu cărțile prin țară, înainte de pandemie. Mi-am zis că nu se știe ce o mai veni, așa că am pus la cale următorul program:
Craiova, 28 octombrie, Bilbioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, moderator Roxana Știubei. Invitați: Florentina Ungureanu, Leontina Mardale, Daniel Botea, Cosmin Dragoste.
Iași, 11 noiembrie, Cărturești Palas, ora 18. Invitați: Nicoleta Dabija, Violeta Borzea, Moderator Corina Giurgia.
Sibiu, 17 noiembrie, Biblioteca Județeană ASTRA, ora 18. Invitați: Andra Tischer, Luminița Giurgiu, Sau Popa, Violeta Borzea. Moderator Ana-Maria Micu.
Zalău, 18 noiembrie, lecturi publice în licee.
Cluj-Napoca, 19 noiembrie, Librarium Book Corner, ora 18. Invitați Mihaela Vancea, Radu Țuculescu, Violeta Borzea. Moderator Bianca Tămaș.
Și a ieșit o frumusețe de turneu, cu amintiri extraordinare. Am dorit să scriu la revenirea acasă, pentru că am fost cam pe fugă luna aceasta, iar pentru mine fiecare eveniment este important.
Craiova a fost al doilea oraș după Brașov, unde am poposit cu „Poveștile scrise în palmă”, iar de lansare s-a ocupat Roxana Știubei, pe care am cunoscut-o acum șapte ani, când am fost prima oară în Bănie. Sala bibliotecii care ne-a găzduit este absolut superbă. M-am bucurat să-l reîntâlnesc pe bloggerul Daniel Botea, care m-a numit „Corina connecting people” :). Iar Cosmin Dragoste, care nu a putut fi prezent, a dorit să-mi trimită un mesaj video.
Înainte de eveniment, Roxana m-a invitat la podcastul ei Media pe bune, îl puteți vedea aici.
La Iași am mers doar pentru evenimentul ținut la Librăria Cărturești Palas, moderat de Corina Giurgia. Invitate au fost scriitoarea Nicoleta Dabija și Violeta Borzea. Deși nu au venit toți prietenii ieșeni, a fost o atmosferă destinsă și am vorbit despre percepția publicului cititor asupra scriitorului de azi. Am avut și o intervenție pe Iași Tv Life. M-am bucurat să mă revăd cu Nicoleta Dabija și să o cunosc pe Corina, care este PR-ul librăriei.
Și a venit partea mai dificilă a turneului, pentru că ne-am deplasat în orașe mai îndepărtate de București, dar unde știam că oamenii mă așteaptă. Sibiu este locul în care am avut cele mai multe evenimente, am fost acum pentru a opta oară și am avut o seară excepțională. Acest lucru a fost posibil prin oamenii care mi-au fost alături: Ana-Maria Micu, președinta Asociației Mâini Unite, profesoara și poeta Andra Tischer (pe care am cunoscut-o acum, o femeie minunată), poeta Luminița Giurgiu (idem) și scriitorul Savu Popa, un băiat și jumătate, un poet și un prozator foarte talentat. Am revăzut gașca veselă din Sibiu, foaierul Bibliotecii ASTRA a fost plin nu doar cu oameni, ci cu sentimente diverse. A fost ca și cum m-am întors acasă după pauza pandemică. Actrița Iulia Popa a lecturat din carte.
Despre eveniment puteți citi în acest articol din ziarul Sibiu Independent.
Andra a publicat o recenzie spectaculoasă în revista fondată de ea, Bel Esprit, pe care o puteți citi aici. M-a onorat comparația cu cele 40 de legi ale iubirii din cartea lui Elif Shafak.
Înainte de lansare, am fost la invitația ei la Colegiul „Octavian Goga” pentru a le vorbi elevilor despre literatură și internet și am continuat în ziua următoare discuțiile cu liceenii de la Liceul Pedagogic și de la Colegiul Silvania din Zalău. Am fost pentru prima oară în acest oraș, unde am câțiva cititori, și mi-au plăcut bunătatea și zâmbetul oamenilor. Mi-au plăcut elevii și felul în care profesorii se ocupă de ei. O veche cititoare și prietenă, Casandra Prislopan, medic în Satu Mare, a făcut schimb de gărzi ca să vină să mă vadă. Ce ar mai fi de spus? Evenimentele au fost organizate de Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, și de dramaturgul Flavius Lucăcel, un prieten adevărat. Am putut vedea cum, într-un oraș în care nu există teatru și librărie, oamenii se polarizează în jurul locului care menține cultura la suprafață. Iar aici nu pot să nu menționez meritul lui Daniel Săuca și al echipei sale. Am vizitat Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, ghid a fost Ana Tudoran, și am putut intra cu ajutorul ochelarilor VR într-o casă din anul 106 din așezarea romană din Dacia, Porolissum. Am vizitat a doua zi în drum spre Cluj și castrul „pe viu”, păstrat foarte bine, cu o taxă de intrare simbolică de 6 lei. La Zalău mi s-a întâmplat un lucru foarte frumos și important: a apărut în revista de cultură „Caiete silvane” o cronică splendidă a cărții mele „Povești scrise în palmă”, semnată de Carmen Ardelean, pe care o puteți citi aici.
Adrian Lungu mi-a luat interviu pentru Radio România Actualități, iar Călin Pavăl m-a invitat la podcastul lui „Reporter pur și simplu”.(înregistrarea se află și pe prima pagină a acestui site).
Deși Zalău e un oraș în care aparent nu se întâmplă nimic, iată că într-o singură zi am avut multe activități.
La Cluj- Napoca am avut lansarea la Book Corner Librarium, un organizator impecabil și profesionist ca și în Brașov: afișe cu evenimentul, cărți expuse în vitrină și pe rafturi, sala pregătită. Moderator a fost Bianca Tămaș, scriitoare și o fată plină de vervă și umor. Invitați: Mihaela Vancea, care a punctat foarte frumos „realismul magic” din carte, și scriitorul Radu Țuculescu, nu doar un mare scriitor, dar și un om tare fain, care a spus că a găsit ingrediente multe în carte, astfel încât cititorii să găsească ce le place.
Am revenit acasă cu un bagaj imens de povești și emoții, curând vor deveni amintiri din care mă voi hrăni mult timp.
Între timp a apărut și această cronică a cărții mele scrisă de poetul Romeo Adrian Ilie.
Nu închei fără să precizez că mi-a fost alături în acest periplu editoarea Violeta Borzea, care s-a îngrijit de apariția „Poveștilor scrise în palmă”, căreia îi mulțumesc.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut posibile aceste Povești care s-au imprimat în palmele noastre!
Lasă un comentariu