Între 23 și 29 martie m-am aflat în Franța, unde am avut două evenimente consecutive la Lyon și în Chambery. Inițiatoarea a fost scriitoarea franceză de origine română Simona Ferrante, fostă colegă la Facultatea de Litere și cu care m-am regăsit după decenii prin cărțile mele, despre care a aflat pe Internet și pe care  le-a citit. A fost iremediabil cucerită de Seria Amanții, din care a tradus un volum, dar acesta este subiectul unui alt articol. Cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon, prin bunăvoința doamnei Consul Anca Opriș, și a Primăriei arondismentului 6 Lyon, care ne-a pus la dispoziție Sala de recepții, a fost posibil evenimentul din 23 martie, ora 18,30, când sala a fost plină, în mare procent public francez, care a ascultat cu atenție prelegerea mea, susținută în limba franceză, pe tema „𝐍𝐨𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐥 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧𝐚̆ 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢”, tema întâlnirilor din Franța, având la bază experiența de scriitoare și cercetarea mea doctorală. Moderatoare a fost Simona Ferrante, iar în deschiderea întâlnirii, Consulul General al României la Lyon, Anca Opriş, şi prim-adjunctul primarului arondismentului 6 Lyon, însărcinat cu relaţiile internaţionale, Christian Termoz-Mazan, au rostit alocuțiuni despre activitatea mea scriitoricească și despre prilejul prezenței mele la Lyon. Seara petrecută în salonul de recepții al Primăriei a fost perfectă, participanții au pus întrebări despre literatura română și conectarea cu zona francofonă, precum și despre integrarea culturii noastre în circuitul european. Au fost și întrebări despre cărțile mele, cu micul regret că nu am încă niciuna tradusă în limba franceză. Seara s-a încheiat cu un bufet organizat de Consulatul român și de Primărie.

Al doilea eveniment s-a petrecut la Chambery, pe 24 martie, organizat de Asociația Lectures Plurielles Festival du Premier Roman Chambery, un proiect cu o tradiție de 35 de ani. Festivalul propriu-zis se desfășoară între 12 și 22 mai, însă este precedat de diverse alte  evenimente: mese rotunde, dezbateri, lansări. Eu am susținut același discurs despre „𝐍𝐨𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐥 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧𝐚̆ 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢”,  moderatoare a fost Simona Ferrante, iar introducerea a fost realizată de Daniella Faraill. Anne-Christine Colin Jore, blogger cultural (lesparolesenvolent.com) și care a participat alături de Simona la traducerea cărții Zilele amanților, a lecturat un capitol tradus în franceză. Ea a declarat după eveniment următoarele: „Mulțumită Simonei, care m-a implicat în munca sa (de traducere), am reușit să mă familiarizez cu această serie de o sinceritate crudă a personajelor aflate în miezul unei relații triunghiulare. Stilul său atipic și simțul umorului îi vor cuceri pe francezi, sunt sigură de acest lucru”. La Chambery a fost public în mare parte românesc, interesat de subiectul discuției și de cărțile mele, din care am adus câteva volume, inclusiv cel mai recent la care am participat cu proza scurtă „Camera de sticlă”- volumul colectiv „Neterminatele iubiri” apărut la Editura Național, sub coordonarea Violetei Borzea. La eveniment am cunoscut o doamnă scriitoare româncă, plecată de mult timp din România, Cornelia Petrescu, care mi-a oferit cartea ei Dahu, despre care voi scrie după lectură. Seara s-a încheiat la restaurantul Copines, Copins, unde am mâncat cel mai bun păstrăv.

Mulțumesc foarte mult tuturor celor care au susținut aceste evenimente, doamna Consul Anca Opriș, Consulatul General al României la Lyon, Primăria arondisment 6 Lyon, Asociației Lectures Plurielles, Daniela Faraill, Anne-Christine Colin Jore și Simona Ferrante! Fără bunăvoința și implicarea lor, nimic nu ar fi fost  posibil! Îi mulțumesc și lui Beatrice Brieux, pe care am cunoscut-o prin Simona, care a fost cu noi la toate evenimentele și ne-a asigurat suportul fotografic. Beatrice este o talentată artizană, realizează aproape orice cu mâinile ei magice. În ultima seară a șederii mele a organizat un atelier ad hoc și ne-a învățat să facem brățări, pe a mea o voi purta cu mult drag.

După muncă, a venit și o mică vacanță: la Chambery, turul lacului Bourget și abația Hautecombe, panorama de la Belvedere de la Chambotte, minunatul port Aix-les-Bains, casa lui Jean Jacques Rousseau, orașul medieval Annecy, o bijuterie, și castelul din centru. Totul poartă amprenta Casei de Savoia. O bucurie a fost și vizita din Italia a Mariei Bertoldo, scriitoare, împreună cu soțul Alessandro, astfel a fost prima zi petrecută în aer liber. Pentru că, pe toată perioada șederii mele, am prins o vreme splendidă de primăvară însorită. Sunt recunoscătoare pentru toate aceste frumuseți care au venit în viața mea.