23561434_1729641393736464_4308877095855027960_n     Sunt șase zile de când am aterizat în Canada, pentru turneul de lansări în comunitățile românești, unde am mulți cititori. Multă lume mă întreabă curioasă cum m-am adaptat la fusul orar și la tot ce văd aici. Prima impresie a fost de ceva familiar și foarte curat. De fapt aerul tare, ca de munte, l-am simțit de cum am coborât din avion. Autostrăzile largi și mașinile care circulă disciplinat, spațiile mari, clădirile moderne care alternează cu cele clasice, casele fără gard, oamenii zâmbitori și prietenoși, pe toate le-am remarcat de la primul contact cu tărâmul frunzei de arțar. Prezența mare a românilor, apreciați în această țară, face ca totul să pară aproape de tine. După ce prima noapte m-am trezit la ora 4.30, am reintrat cu somnul în ritm normal. Deși nu am avut un zbor ușor, trezit la 4 am miercuri, avion la șase și aterizat după 16 ore de zbor, inclus escală.

Joi am fost preluată de Raul Dudnic, un vechi prieten timișorean, împreună cu soția lui Sonia, și, după o cafea Tim Hortons, populară în Canada, am vizitat două temple indiene și apoi am luat prânzul într-un restaurant japonez, o zi a multiculturalismului, o trăsătură proprie Canadei. Așa am intrat în ritm, iar a doua zi, adică vineri, 17 noiembrie, am avut și primul eveniment la Consulatul General al României din Toronto. Echipa consulară s-a comportat exemplar și s-a pregătit pentru venirea mea, iar Consulul General, domnul Mugurel Stănescu, s-a documentat despre mine și a citit o prezentare pentru a mă introduce publicului. Au venit români de diverse vârste, am vorbit despre cărțile mele. M-a impresionat o doamnă emigrată de 30 de ani în Canada, care a venit prima la lansare și a cumpărat toate cele șapte cărți ale mele. Mi-a spus că urmărește ce apare în literatura română și citește cu aviditate. Mii de mulțumiri Consulatului General! Nu pot să nu povestesc aici că la venirea la Consulat, am lăsat mașina în parcare și a trebuit să parcurgem o bucată de drum pe jos, cu trolerul cu cărți. Din spatele meu, un domn a venit și a întrebat politicos dacă mă poate ajuta și a dus valiza până la lift. A propos de oamenii prietenoși.

Sâmbătă, 18 noiembrie, a fost o zi destul de grea, pentru că a trebuit să fim în două localități și se știe că distanțele în Canada sunt destul de măricele. Am un ajutor neprețuit și de nădejde în persoana Magdalenei Manea, fostă colegă de presă și actual blogger și scriitor, emigrată în Canada de 20 de ani. Nu doar că s-a oferit să mă găzduiască pe perioada turneului, dar m-a însoțit la toate evenimentele, conducând ore în șir într-un adevărat tur de forță. Amândouă am făcut o echipă formidabilă la evenimente, pentru că Magda a venit și ea cu cele două cărți ale ei: „Foaie de drum lung de la mine la Toronto” și „Terence Bay, o iubire imposibilă”. Așadar, prima oprire sâmbătă a fost la Oakville, la cofetăria „Casa Romană Sweets Boutique”, unde Raul Dudnic a realizat o filmare pentru „Noi Românii Tv”. De organizare s-a ocupat Gabriela Covaci, despre care am scris deja pe site-ul dupa35.com, motorul acestui turneu. La această locație, afacere românească, am găsit toate bunătățile dulci și sărate de la noi, inclusiv langoși cu brânză!

Pe o ploaie deasă, am pornit spre St. Chatarines Niagara unde deja ne așteptau românii din comunitatea din zonă, într-o sală foarte frumoasă dintr-un centru de evenimente recent deschis. Au venit pregătiți cu gustări și băuturi răcoritoare și cu o căldură ce ne-a făcut să uităm de ploaia cu vânt rece de afară. Am vorbit despre cărți și viață, am răspuns întrebărilor lor, am dat autografe și am făcut fotografii. Am întâlnit oameni pe care nu-i știam decât din online și acesta e lucrul care mă emoționează de fiecare dată. Întâlnirea a fost atât de plăcută, încât am depășit ora estimată, dar ne-am fi dorit să nu se mai termine. Vremea deloc prietenoasă însă ne-a amintit că trebuie să plecăm la drum, spre Toronto, pentru a fi fresh a doua zi. Mii de mulțumiri, Ruxandra Nicolescu!

Duminică, 19 noiembrie, am avut timp dimineață să colindăm prin Costco, un hypermarket foarte popular pe continentul nord- american. Să vizitez librăria Chapters (în Canada distribuția de carte se face printr-un lanț de librării și este foarte bine organizată) și magazinul Pier 1, care este un fel de „bit of Canada”, unde găsești diverse obiecte specifice decorurilor canadiene, acum desigur adaptate spiritului sărbătorilor de iarnă. Cel mai mult mi-a plăcut combinația de arome care te îmbiau să stai cât mai mult în magazin. De altfel, acest lucru este specific canadian, oriunde mergi te simți confortabil și ești întrebat mereu dacă totul e ok. Am intrat și la Shoppers, un magazin de cosmetice unde cu siguranță fiica mea ar fi stat vreo două zile 🙂

După masă am pornit către Kitchener, unde eram așteptate la florăria Simply Elegant Flowers, la ora 17. Doamnele care dețin acest business au fost foarte amabile și ne-au primit cu prăjiturele, iar locul s-a umplut de lume. În Kitchener am cei mai mulți cititori, iar florăria a fost aproape neîncăpătoare. Din nou, emoția de a cunoaște în real oameni cu care mă conversez doar pe Facebook. Nu am știut cum trece timpul, atât de bine ne-am simțit, am dat cărți, autografe, ne-am fotografiat, iar seara am mers la un restaurant foarte cochet Moxie s Grill&Bar, unde am mâncat un steak canadian delicios. Evenimentul din Kitchener a fost organizat de Paulina Popescu, mii de mulțumiri! Când am plecat spre Toronto, a început și prima ninsoare.

Ziua de luni a fost rezervată încă înainte de a pleca din țară unei persoane foarte delicate și frumoase, pe care am cunoscut-o tot pe Facebook, care mi-a citit cărțile și despre a cărei poveste am scris pe dupa35.com. Este vorba de Isabela, actriță și prezență în show-urile tv din Canada. Împreună cu ea și cu partenerul ei, Sylvio Suga, un sculptor talentat, am petrecut o zi minunată. Cu Isabela m-am plimbat prin Downtown, centrul financiar și business al Toronto, unde clădirile nu seamănă una cu alta, având o personalitate proprie fiecare. Am colindat mall-urile împodobite de Crăciun, chiar în Eaton Centre se află cel mai înalt pom de iarnă din Canada. Am luat cina în restaurantul din CN Tower, care se învârte încet și poți admira panorama orașului. Am prins un apus superb și o seară magnifică, o mare de luminițe, încât nu știai dacă nu cumva cerul se reflectă pe pământ sau invers. Isabela și Sylvio au fost extraordinar de drăguți și trebuie să vă spun că Sylvio nu doar că are expoziții de sculptură, dar multe dintre ornamentele de pe clădirile din Toronto sunt realizate de el, ca și șemineele din clădirea luxoasă Trump Tower.

Zilele următoare voi avea timp să mai vizitez locuri și să mă văd cu prieteni, pe care nu i-am văzut de peste 20 de ani, foști colegi de școală, prieteni din copilărie. Cu unii deja m-am văzut, dar am programat revederi mai lungi, ca să stăm la povești. Voi merge câteva zile și în Detroit la prieteni pe care tot prin cărțile mele i-am cunoscut, unde voi sărbători Thanksgiving Day. Sâmbătă revin la Toronto pentru marea gală organizată de Gabriela Covaci și echipa sa, „Sărbătorim! 50 din 150! Împreună”, un eveniment de anvergură, care va reuni 500 de români emigrați și care are la bază conceptul de a reuni generația 50+ cu ocazia a 150 de ani de existență a Canadei. Voi avea onoarea de a deschide evenimentul alături de prietena Magda Manea, unde vom vorbi despre scrierile noastre și cum e să fii autor român. Mulțumesc, Gabriela Covaci, pentru întreg sprijinul la acest turneu și pentru invitația la gală! Pe 26 noiembrie, mergem la Montreal, unde ne vom întâlni cu românii la Restaurantul Mamaia. Voi scrie și despre a doua săptămână în Canada, desigur. Voi veni cu cărți peste tot, la fel ca și până acum. Vreau să vă spun că am sufletul plin de bucurie și îmi crește inima când văd ce căutate și citite sunt în Canada!

Câteva mici concluzii la o săptămână de Canada: aerul curat, disciplină, unitate, liniște, oameni prietenoși, confort, spații largi, civilizație. Românii emigrați sunt bine văzuți și au creat nuclee culturale, mențin un echilibru între păstrarea identității și integrarea în societatea canadiană. Îmi place mult și voi reveni la noi întâlniri cu ei! Vă mulțumesc tuturor care ați fost alături de mine în prima săptămână din aventura canadiană, prin organizare, mobilizare, căldură și participare, și pentru minunatele cadouri! Mulțumesc, Magda, pentru tot ceea ce faci!

Mulțumesc, Marcman și Adesgo, pentru că mi-ați dat voie să vă reprezint în țara frunzei de arțar, unde ați fost primiți foarte bine!