Două zile mă despart de ceea ce numesc eu marea aventură canadiană, călătoria mea prin țara frunzei de arțar și întâlnirile cu cititorii români de acolo. Spun „întâlniri”, pentru că vor fi mai multe, comunitățile de români sunt coagulate în diverse localități și conectate la realitatea românească prin organizarea de evenimente culturale. Știu că deja v-am agasat probabil cu anunțurile mele despre acest eveniment pe rețelele de socializare 🙂 , însă îl consider cel mai amplu din activitatea mea de scriitor și sunt foarte bucuroasă că se concretizează.

În Canada am cititori încă de când scriam pe blog textele care aveau să formeze prima mea cartea, „Zilele amanților”. Au reușit să-și comande cărțile mele prin rude sau când au venit în țară, unora le-am trimis și eu, iar de anul trecut câteva dintre ele se găsesc și pe siteul Librăriei Pagini Românești, din Montreal. În Canada am și foști colegi de facultate și din presă, emigrați de ani buni, și ei îmi urmăreau scrierile. Primeam mesaje în care eram întrebată pe când și Canada în agenda evenimentelor mele? Nu era un lucru ușor de realizat, în plus, anii de când scriu au cuprins foarte puține momente de respiro, ca să mă pot concentra pe un asemenea proiect. Dar, desigur, că toate vin la vremea lor. De aceea am fost foarte bucuroasă când, la începutul verii, Gabriela Covaci, care îmi urmărea articolele de pe siteul dupa35.com și pe care o știam de când fusese desemnată printre primii 25 de imigranți, o competiție importantă, mi-a vorbit despre proiectul la care lucra și la care dorea să particip: Organizarea unui eveniment care să reunească generația 50+ emigrată în Canada și care coincide cu aniversarea a 150 de ani a Canadei. 50 de povești ce urmează să fie scrise, istoria unei generații care va face istorie. „Celebrăm viaţa şi pe aceia care, cu curaj și determinare, o străbat! 
Un eveniment dedicat celor pentru care România rămâne – o iubire fixă!
Trăim în Canada, destinația aventurii vieților noastre, la rândul ei în sărbătoarea celor 150 de ani de ființare. Delicat, trăim în limba română și desenăm cu discreție, seară de seară, pe șervetul din bucătărie, România de aici.
Acesta este un eveniment conceput la graniţa fină a Realului cu Imaginarul, acolo unde Arta întâlneşte Viaţa. Este o poveste în care cu toții suntem protagoniști și spectatori, autori și scenariști, deopotrivă.
Un eveniment fără precedent în rândul etnicilor români, un adevărat carusel al poveștilor, al emoţiilor”, scrie pe siteul http://www.romania-oiubirefixa.com,  care va relata detaliile. Această seară, pe care eu o prevăd ca fiind una de poveste și care va aduna sute de români, va avea loc la St. Volodymyr Cultural Centre-SVCC, din Oakville, Ontario. Voi avea privilegiul de a vorbi despre cărțile mele și despre drumul care m-a adus în ipostaza de autor a șapte cărți, într-un dialog cu buna mea prietenă și colegă de breaslă, Magda Manea, fost jurnalist și actual scriitor și blogger pe Foaie de drum lung, unde a scris despre cărțile mele și, recent, trei articole despre evoluția mea scriitoricească, ca un preambul la venirea mea în Canada, și îi mulțumesc încă o dată!

corina_ozon-6521Și, dacă tot am acceptat invitația, nu puteam rata întâlniri în diverse zone din Ontario și din Montreal, cu cei care mă citesc. Și aduc mulțumirile mele din inimă celor care s-au ocupat de organizarea lor! Voi deschide seria acestor întâlniri vineri, 17 noiembrie, ora 6PM, la Consulatul General al României din Toronto. Sâmbătă, 18 noiembrie, voi continua cu Oakville, ora 1PM (Halton Multicultural Council,  1092 Speers Road,Oakville) și cu Niagara, ora 4,30 PM (St. Catharines Kiwanis Aquatics Centre 425 Carlton St. St. Catharines, ROOM – Lawrence). Duminică, ora 5PM, va fi Kitchener (1167 King St E, Kitchener, ON N2G 2N3, Simply Elegant Flowers). Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 5PM, ne vedem la marea Gală „Sărbătorim! 50 de ani din 150! Împreună!”, organizată de Gabriela Covaci și o echipă formidabilă, pe care abia aștept să o cunosc. Duminică, 26 noiembrie, voi pleca spre Montreal, unde mă voi întâlni cu românii la Restaurantul Mamaia, ora 4 pm (4727 St Denis St, QC H2J 2L5).

Între cele două weekend-uri pline de evenimente, mă voi întîlni cu cei care mi-au spus că doresc să ne vedem la o cafea de vorbă și să colindăm Downtown în metropola Toronto. Magda m-a asigurat de asemenea că va face astfel încât să văd cât mai multe locuri și să le pot lua pulsul. Voi trage și o fugă până în Detroit, la niște prieteni pe care abia aștept să-i văd și vom sărbători Thanksgiving. Știu că nu va fi ușor, dar cu siguranță va fi o experiență intensă, care va deschide noi drumuri, dublată de emoțiile întâlnirii în real cu cei pe care-i știam doar din online. Le-am mai trăit în drumurile mele și, vă rog să mă credeți, că greu pot fi comparate cu ceva.

Ca de fiecare dată când mi se întâmplă asemenea lucruri, cum este această călătorie, nu pot să nu mă minunez și eu unde m-au adus cărțile mele și ce punți creează. Multă lume se întreabă (inclusiv șefii mei de la serviciu 🙂 ), când am timp să scriu și cum am reușit să public șapte cărți în trei ani, să umblu pe drumuri, să fac promovare, să organizez evenimente, să țin două siteuri, să răspund la mesaje, să merg la serviciu și, nu în ultimul rând, să mă ocup de casă și de copil, de familie și prieteni. Așa cum am mai spus, la mine singura mea problemă e timpul, pe care îl împart ca să pot îndeplini ce îmi propun. Paradoxal, tocmai un program încărcat mă ajută să-mi dozez timpul și energia. Și să-mi iau seva de inspirație din realitatea în care sunt activă. În ciuda clișeelor despre scriitorul boem, care bea cafele într-o mansardă, înglodat în datorii, în scris este vorba de foarte multă disciplină și tenacitate. Iar, dacă nu-ți plătești facturile, nu ai avea lumină seara, ca să poți scrie, și nici acces la internet și alte mijloace de comunicare, ca să te documentezi.  Documentarea este o etapă esențială și necesară în scris, și pe care am învățat-o în perioada cât am lucrat ca ziarist. Disciplina înseamnă să renunți la anumite lucruri și să-ți prioritizezi agenda zilnică, să faci o selecție în anturaj și să-ți cultivi răbdarea. Să poți fi acolo unde e cu adevărat nevoie de tine. Și cred că acesta este unul dintre câștigurile pe care mi le-a adus scrisul, să am mai mult discernământ și să nu mă opresc din drumul meu, dacă eu simt că e bine, indiferent de ce spun alții. S-a întîmplat să scriu și la două cărți deodată, la fel cum s-a întâmplat să am în cap următoarea carte după ce tocmai terminasem una de scris. Cum mi se întâmplă și acum, de exemplu. De ce scriu? Scrisul e pentru mine a doua respirație, voi povesti despre asta altă dată.

Deocamdată mă bucur de această mare aventură canadiană, iar lista de mulțumiri începe cu Magda, care mă va găzdui cu generozitate pe perioada șederii mele, și cu Raul Dudnic, vechi prieten timișorean pe care-l știu din mezozoic :), el mi-a dat impulsul de a intra în acest proiect, și pe care abia aștept să-l revăd! Mulțumesc, Gabriela Covaci, pentru invitație și implicare! Mulțumesc pe rând celor care s-au ocupat de evenimentele din fiecare localitate din zona Ontario, nu cunosc toate numele, dar le voi menționa pe parcursul desfășurării lor! Mulțumesc, Viorel Anghel, pentru promovare, și Simona Hodoș, pentru sprijinul dat în ce va fi la Montreal! Vă mulțumesc tuturor celor care mă așteptați și care veți veni! Eu vin cu inima mare și cu sufletul meu plin de bucurie, onorată să vă cunosc și să stăm de vorbă! Nu pot încheia fără să mulțumesc Editurii Univers, Editurii Herg Benet, Adesgo și Marcman, care au lucrat pentru ca această călătorie să decurgă foarte bine! Mulțumirile mele unei persoane care m-a ajutat enorm, dar dorește să rămână anonimă și îi respect această vrere, dar pe care o asigur că rămâne în inima mea! Așadar, pe miercuri, 15 noiembrie, când voi ateriza cu KLM, în Toronto, după amiază! Promit să furnizez stări și emoții, și să colecționez povești cât mai multe!

7carti