Am avut ocazia să ne cunoaștem acum trei ani, când am fost invitată la emisiunea Taniei Țunaș, pe postul TVR Timișoara, cu ocazia apariției primului meu roman, „Zilele amanților”, și lansarea în orașul meu natal. Era invitat în același studio și am făcut cunoștință, apoi a venit și la evenimentul de la librăria „Cartea de nisip”. Ne-am revăzut de curând, când am avut o mică vacanță în Timișoara, și am vizitat expoziția de pictură a unui tânăr și promițător artist. Știam că are activități intense în domeniul cultural și că e Consul Onorific al Spaniei la Timișoara, dar nu știam că stă în orașul de pe Bega de zece ani. Desigur că l-am provocat la o discuție, ca să aflu cum s-a adaptat un spaniol în Banat și de ce a ales tocmai Timișoara. Vorbește și scrie foarte bine românește și e foarte apropiat de cultura română. Mi-a răspuns sincer și direct la toate întrebările.
Astfel am aflat despre Jose Miguel Viñals Ariño că s-a născut la Barcelona în 24.10.1968, fiind cel mai mare dintr-o familie de șapte copii. A trăit perioade lungi în SUA, Franța, Italia, România și oriunde a mers a vrut să se integreze învățând limba. Vorbește corect opt limbi (Spaniola, Catalana, Portugheza, Franceza, Italiana, Engleza, Germana, Româna) și învață Sârba. A studiat Business Management la ESADE, una dintre cele mai bune Business Schools din lume, „ și interesul meu mereu a fost să pun cunoștințele mele în serviciul unui ideal de a construi ceva (firme profitabile, o societate mai bună pentru toți…)”.
A ieșit o conversație interesantă, mai ales că scriitorul din mine l-a chestionat și despre iubire și relații, pentru că, dincolo de profesionalismul pe care am avut ocazia să-l cunosc, mă interesa și omul. Iar omul Jose Miguel Viñals Ariño nu s-a ferit deloc să răspundă.
De când timp ești în România și cu ce activități ai? Cum ai ajuns în Timișoara?
Am ajuns la Timișoara în 2007 și am văzut un mare potențial de creștere, mai ales în domeniul industrial. Atunci se vorbea foarte mult despre România ca despre o țară nouă în UE, care s-ar dezvolta foarte mult și repede. Din păcate, realitatea n-a fost atât de roz, dar aici m-am simțit bine într-o epocă în care aveam nevoie de o schimbare și de mai multă liniște. Pas cu pas m-am stabilit definitiv și am reușit să dezvolt firma mea. În 2013, am fost surprins de propunerea de a fi Consul Onorific al Spaniei la Timișoara, titlu pe care l-am acceptat, de care mă simt onorat, și activitate care îmi place în mod deosebit.
Cum te simți în Timișoara și ce colaborări importante ai făcut până acum?
La Timișoara mă simt foarte bine, chiar de la început m-am simțit acceptat. Faptul că de la bun început am făcut efortul de a învăța limba și de a nu fi văzut ca un străin, sau cel puțin ca cineva care este doar în trecere, m-a ajutat la o integrare solidă. Eu am vrut să construiesc ceva pe termen lung, nu cu intenția de a pleca a doua zi, după o lovitură. Cred că m-am străduit să obțin o reputație de om serios, muncitor și de încredere, si asta este pentru mine foarte important.
Dezvolți o platformă de business, cum se împacă ea cu partea culturală? Dezvoltă, te rog, despre intenții, proiecte și realizări.
Activitatea mea culturală în Timișoara, prin evenimente și activități diverse, este o parte foarte importantă în programul nostru de acțiuni. Nu înțeleg dezvoltarea relațiilor dintre țări fără să fie o mai bună cunoaștere a culturii unora, și a altora. Noi am adus cultura spaniolă la Timișoara și colaborăm cu mai multe instituții pentru a prezenta timișorenilor tot ce avem mai bun în Spania: de la dans la pictură, arhitectură, literatură, schimburi academice, limba spaniolă. Activitatea mea profesională este bineînțeles cea principală, dar, dacă n-aș avea posibilitatea de a o completa cu cultura, ar fi o platformă oarecare. Cultura îmi oferă posibilitatea de a fi mult mai cunoscut, atât în România, cât și în Spania.
Ce decizie ai luat care ți-a schimbat viața?
Am aproape 50 de ani, am luat multe decizii și viața mea s-a schimbat de multe ori. Când am plecat la școală în America, atunci când m-am înscris la MBA la ESADE, când am acceptat jobul în Franța, apoi în Italia, când am părăsit multinaționala, și chiar când am venit la Timișoara. Atât de multe decizii care m-au dus la o nouă dimensiune…. am senzația că la X ani pornesc din nou de la zero. De 10 ani de zile sunt la Timișoara și sunt momente când mă întreb dacă voi mai ramâne aici, sau se aproprie momentul în care viața mea se va schimba complet, din nou.
Definește trei lucruri importante în viață.
- Sensul de a face ceva pozitiv pentru mine și pentru cei in jurul meu.
- În special, familia și prietenii, în general, relațiile cu alți oameni, să fiu în relații bune cu cei din jurul meu.
- Capacitatea de a păstra echilibrul: viața are momente bune, dar și momente foarte dificile și e ușor să te dezechilibrezi dacă nu ai niște puncte de sprijin foarte bine stabilite care să te ajute când poți cădea.
Ce este iubirea pentru tine. Crezi că oamenii se pot îndrăgosti la orice vârstă?
Mereu am fost foarte independent și individualist, îmi place să fiu singur, n-am nicio teamă de singurătate… Nu mă consider o persoană care se îndrăgostește ușor, mereu am fost foarte selectiv în acest teren. Din acest motiv n-aș putea spune ca iubirea – iubirea de cuplu – a fost un motor în viața mea, pentru că n-ar fi adevărat; când a venit, a fost mai ales o întâmplare, eu nu m-am dus activ după ea. Se poate ca, din personalitatea mea spaniolă, aici arăt latura mea cea mai nemțească dintr-unul din străbunicii mei! Astfel spus, când m-am îndrăgostit, am vrut să trăiesc iubirea în mod plin. Pentru mine asta înseamnă fidelitate și loialitate. Înseamnă că deciziile nu le mai iau de unul singur, ci în cuplu și că există un plan de viitor în comun. Fără îndoială, oamenii se pot îndrăgosti la orice vârstă, chiar dacă, cu trecerea anilor, devine din ce în ce mai greu.
Mulțumesc, Jose Miguel Viñals Ariño, pentru sinceritate și pentru timpul acordat! Mult succes!
Foto arhiva personală Jose Miguel Viñals Ariño
Lasă un comentariu