the-lovers-2

Rene Margritte, „The Lovers” (www.renemagritte.org)

         Mi se pune adesea întrebarea asta, de parcă eu, „mama amanților”, cum am fost denumită, dețin răspunsurile la întrebările astea, care, câteodată, ne provoacă insomnii. Hehe, păi, dacă aveam eu răspunsurile la toate astea, eram un om bogat, pentru că le dădeam doar contra cost. Însă, da, îmi place să observ oamenii în situațiile lor cele mai dificile, încurcate, pentru că adevăratul caracter atunci iese la iveală. Și despre acest lucru e vorba și în cărțile mele.

Eu cred că o iubire nu are limite, dar sigur are o perioadă de garanție. Și, fără să par o idealistă, cred că poate dura și o viață. Dar vreau să clarific niște aspecte: a nu se confunda iubirea cu un foc de paie iscat într-o vară, din plictiseală sau disperare, nici cu potrivirea sexuală. Nimic din toate astea nu e iubire. Pentru că ceea ce îți provoacă iubirea este tocmai dorința de a provoca limitele, de a trece dincolo de ele. E acea stare care azi te poate purta pe un nor, iar mâine să te dea cu nasul în praful drumului. Ori nici aventura de o vară, nici sportul din pat nu îți creează aceste senzații. Iubirea deplină este când nu ai nevoie de confirmări și reconfirmări. Și mai cred că o poți purta în tine cât timp trăiește inima. Doar sentimentul iubirii îți dă puterea să ierți. Și acum nu o spun în sensul biblic, ci în cel strict social. Gândiți-vă la certurile pe care le-ați avut cu persoanele iubite. Se pot spune vorbe grele, jigniri, înjurături, dar totul e de moment. Pentru că, atunci când iubești, paradoxal, sistemul de auto apărare este dezactivat. Și reacționăm instinctiv, nu mai facem raționamente logice, nu mai avem răbdare.

Mai cred totuși că iubirea adevărată te face înțelept. Cu timpul, înveți să ai răbdare și uiți toate vorbele grele. Să nu ziceți că e prietenie, aia e altceva. Iubirea e atunci când te prefaci că ți-e bine doar ca să îi dai celuilalt libertate, atunci când vrea. Iubirea poate fi purtată de unul singur, însă e împlinită când e împărtășită. Intensitatea e discutabilă, nu necesită mereu aceiași volți și amperi. Și fără chimie nu e iubire durabilă. Deci cât ține o iubire? Până la următoarea iubire, probabil. Știu că puteam să scriu un text mai bun despre iubire, dar sunt momente în care e bine să vorbim onest și fără patos despre asta.