Despre mamele singure s-a tot scris şi se scrie. Nişte specii rare şi atipice, abătute de la convenţia socială potrivit căreia familia e „celula de bază a societăţii”. De cele mai multe ori, ele fiind oarecum vinovate de destrămarea familiei. Femeia care îşi creşte singură copilul, dacă greşeşte să mai arate şi bine, reprezintă un pericol mai mare la casa omului alteia, decât o femeie singură cuc. Bărbatul alteia poate fi lesne înduioşat de copil, ademenit în casă şi, apoi, în aşternut. Pentru că este inexplicabil cum bărbatul, tată la el acasă, îşi poate extinde afecţiunea şi asupra copilului mamei singure. Cu atât mai mult cu cât nevasta îi reproşează că nu e suficient de tată. Aici, niscaiva cercetători britanici ar fi de folos. Nu e suficient de tată, apoi, nu e suficient de soţ, după care devine impotent. Aha! Poţi să fii impotent şi bun tată. Şi, dacă schimbi ordinea cuvintelor în propoziţie, poţi să ai chiar mari surprize.
Mama care-şi creşte singură copilul trebuie să dea mai mereu explicaţii: la şcoală, de ce vine doar ea la şedinţe, deşi nici pe taţii multor copii nu i-a văzut la faţă. De ce de sărbători şi, în general, în fiecare zi, doar tu faci cumpărături, uneori luptându-te cu plasele. Părinţilor şi întregii cete curioase de rubedenii: de ce eşti tot singură? Şi întrebării, şoptite din vârful limbii, aproape neauzită: dar tu, în general, cu cine ţi-o mai tragi? În lipsa unui soţ, evident.
Mama care-şi creşte singură copilul are şi nu prea are timp pentru ea. Copilul devine un fel de organ extern, pe care-l plimbă peste tot: în magazine, şi când cumpără carne sau probează o rochie, la coafor, la spectacol şi chiar la cafeaua lunară pe care şi-o permite cu prietenele. O recunoşti de departe pe mama singură cu copilul: oboseala ei este un veştmânt permanent, pe care a învăţat să şi-l aranjeze. Ca să nu vadă lumea. În faldurile alea sunt ascunse lacrimile din nopţile fără somn, cearcănele de când veghea copilul bolnav. Ici-colo se iţesc timid nişte speranţe, lăsate moarte de câte un bărbat trecător. Nu are bagaje la ea niciodată, pentru că acasă nu o aşteaptă nimeni ca să-i dea socoteală. Şi nu trebuie să facă din toate drumurile un singur drum. De aceea, paradoxal, mama singură cu copil are timp mai mult decât alte femei.
Sunt asemenea mame insuportabile, care îşi folosesc copilul ca pe o monedă de schimb, altele resemnate cu statutul lor neterminat. Jumătate ruptă de o altă jumătate.
Asistam zilele trecute la o discuţie despre ce ar trebui să facă tatăl care a ales să plece de acasă. Ce metode legale ar trebui să existe ca să fie constrâns să îşi vadă mai des copilul, să îi dea mai mulţi bani, să se implice mai activ în creşterea lui. Nimic. Nicio lege nu poate face toate acestea, dacă el nu e convins singur că trebuie să le facă. Nu te pune cu inima plecată de acasă, numai de constrângeri nu îi pasă! Când cineva a ales să plece, nu poate fi ţinut cu forţa. Îţi asumi că te descurci singură şi că nimeni nu a murit crescând singură un copil. Aruncă veştmântul cu faldurile cu lacrimi, stinge cearcănele în ochii copilului. Eşti cea mai frumoasă. Şi noţiunea de „mamă singură” e pentru cei ignoranţi. Nu eşti singură niciodată., în niciun minut. Eşti liberă. Iar jumătatea nu e musai cea cu care ai procreat.
Interesant și adevărat. Astăzi vorbeam cu Melinda, șefa mea de la lucru, după ce tocmai încheiasem Development Planul pe 2015. Zice: mai vrei sa adaugi ceva? Zic: da, să mă mărit din nou, anul ăsta, pune acolo la sarcini de serviciu :)…La care ea face ochii mari la mine și-mi zice (suntem de altfel bune, bune prietene): ai înnebunit??? Vrei probleme? Ea este căsătorită și știu c-ar fi meritat să fie mai fericită. Libertatea de a gândi iubirea, așa cum o poți face când ești singură, se duce de suflet după mariaj. De a gândi iubirea, numai, motiv de divorț nou se cheamă. Deci, da, sunt minusuri dar plusurile șterg și ultima lacrimă de pe obraz….ufff, de ce n-am știut asta cu ani în urmă..
Vorba aia, daca as fi atunci mintea de acum 🙂
Ca mamă singură ce se regăseşte în mare proporţie în cuvintele tale de mai sus, îţi mulţumesc. Devenim un soi de paria şi totuşi, eu personal resimt o invidie prost ascunsă din partea celor care vin să mă „gratuleze” cu câte o şicană mică, „aşaaaa, între fete”.
Am învăţat să le ignor, că nu ştiam cum se face asta. Mereu le aud, cel puţin la job, făcând speculaţii pe tema „cu cine se vede „asta oare”? Dacă ar şti că scriu pe un blog şi ar mai şi citi ce scriu, le-aş da subiect de bârfă până la sfârşitul lumii.
Ce e bun e că nu îmi mai pasă. Şi în tot acest timp încerc să îmi văd de viaţa mea. Cu discreţie şi în cel mai firesc mod cu putinţă. Can-can-urile din mintea altora sunt exact acolo: în mintea altora.
„Gura lumii numai pământul o astupă.”
da, chiar stigmatizate. am resimtit o oarecare adiere de „toleranta”, dar slabuta. cel mai sanatos este sa nu-ti pese si sa nu te uzezi in lucruri care nu conteaza pentru tine. ai acelasi drept la viata ca orice vietuitoare. cat despre invidii, sigur ca sunt. tu esti libera, ele nu. si mai ai si copil! lupta cu prejudecatile continua! nu ne lasam! 😉
felicitari!Stii ca m-a uns la sufletel:)
stiu si ma bucur 😉
In cazul in care credeti ca poate fi ceva mai controversat ca o mama singura, iata: o mama nesingura ci recasatorita cu unul din acei barbati care-a plecat de-acasa de langa sotia si copilul lui pentru o alta casa, sotie si copil. Lumea e impartita in doua tabere: cei care sunt de partea ex-ului meu si cei cei care sunt de partea ex-ei lui. Apoi vin cei care deplang soarta copilului meu si cei care deplang soarta copilului lui. Undeva intre ei incerc sa imi justific alegerile si fericirea. Pentru ca da, exista in ochii lumii ceva mai de neacceptat decat o mama singura nefericita si anume o mama cuplata si fericita. Pentru unii sunt „aia” care si-a parasit sotul iar pentru ceilalti sunt „cealalta” pentru care sotul si-a parasit sotia. Undeva intre cele doua lumi o struto-camila incearca sa fie fericita.
da, Iluzia, foarte controversata situatia si ispitoare spre barfa. dar „macar ai un sot”, vorba aia…si, dupa o vreme, lumea uita. avea Baiesu o schita misto in care e celebra replica: „Vino,copilul meu cu al tau il bat pe al nostru!”. dar te inteleg, imi imaginez ca a fost o lupta cu doua lumi si tipuri de prejudecati. important este ca sunteti doi in lupta asta. iar tu esti oricum o tipa puternica 🙂
Buna ,corina
Azi citindu-ti randurile am vazut-o pe mama mea ,o femeie superba (cu par negru albastrui ,cu ochii de carbune ,cu trup de angelic )ce ma l-oa dupa ea la petrecerile de firma ,cu fetele ei ,cu ea la piata (la 14ani ma certam cu tarani mai rau decat intrun bazat turcesc)ma bagam la coada de fructe exotice la alimentara (putini stiu ca dimineata la 9 am erau deja date !!
O vad pe femeiea ce si-a pierdut tinerete cu un copil maritat devreme (sora mea la 18ani si ceva )cu inca un copil devenit matur,prin participarea la discutii ale femeilor si maturilor despre viata !!!
Si imi inchipui tatal cel ce a plecat de acasa (divergente nu le stiu corect dintre eii)cu 2-surori moldovence (va rog fara glume proaste),prima casatorita a renuntat repede la relatiea cu el !!Sora eii la loat de barbat !!
Si a avut o relatie tulbure cu multa bautura si cu multe certuri culminand cu un divort .
Venim ziua de astazi ma gandesc altfel si o noua zii iti vezi parinti altfel din alte unghiuri .
Respectul fata de femeia ce se sacrifica este altfel si il poti vede in ochii unui copil crescut singur,sau cu inca un frate/sora de o mama frumoasa ce renunta la „partide buna” usor cand copilul stramba din nas!!!
Azi inca vad propia mama o femeie frumoasa ,ce a renuntat la viata eii ptr copii ,ptr viitorul lor si linistea eii !!!
Ps : sper ca multi copii sa deschida usa des parintiilor ce merita sa le fie deschisa usa poate nu zilnic dar saptamanal da !!
Si un telefon mai la 2 zile !!!
As mai adauga ceva :
Parintii fac si ei o greseala ,protejand copii
nu le arata lumea devreme cum ie adevarat ,nu obliga parteneru sa se inplice in viata copiilor facuti inpreuna !!!si fac acest gest
gresit ,ptr ca o inplicare si o comunicare de exista (corect si social si verbal )se poate chiar ajunge ca aceei copii sa vada relatia
parintilor intr-un adevarat sens al vieti nu sau mai inteles si fiecare a plecat pe alt drum.
Dar de fac greseala de a nu ii arata viata reala
copii vor loa greselile de bun …. vor face si eii acelasi greseli si culmea le vor aproba la altii.
nu blamez pe nimenii dar ,putini mai
transmit copiilor respectul ,responsabilitatea si daruinta in gandirea copiilor !!
exact. sinceritatea este foarte importanta. manipularea si denaturarea adevarului dauneaza relatiei dintre mama si copil si , mai tarziu, copilului devenit matur.
frumos zis, Valentin. respect!