Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

„Nesfânta Treime” şi lansările de la Satu Mare

 DSC_0941

         Am aşteptat cu nerăbdare lansarea de la Satu Mare. Organizarea celor de la Casa de Cultură G.M. Zamfirescu a fost fără cusur. Despre pregătirea evenimentului auzisem de acum două luni, când fusese invitată Lorena Lupu cu spectacolul ei „Povestiri din Miserupia”. Ideea a fost extinsă la o triplă lansare de carte: „Dona Juana” de Lorena Lupu, „Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes” şi „Păpuşile” de Cristina Nemerovschi, şi cartea mea, „Zilele amanţilor”. „Nesfânta Treime”, cum ne-a denumit un amic, într-un comentariu pe Facebook, desigur, sub ochiul vigilent al lui Alexandru Voicescu, managerul editurii Herg Benet.

A fost un drum lung cu trenul, de 14 ore, însă a meritat fiecare minut. Am fost întâmpinate şi tratate ca nişte regine. Dealtfel, într-un articol apărut in ziarul satumareonline.ro  Florin Răchitan ne-a denumit „reginele literaturii româneşti”, titlu ce ne-a măgulit, dar cei de acolo chiar aşa ne-au făcut să ne simţim.

DSC_0955În primul rând că fără Vasile Andreica acest proiect nu s-ar fi îndeplinit. Apoi a fost inimoasa Maria-Magdalena Matei, organizatoarea serii, cea care s-a ocupat de toate detaliile şi care a făcut în cinstea noastră un tort. Au fost şi alţi oameni minunaţi care au făcut o seară de 13 februarie memorabilă. Un anti Valentine`s Day cu totul special. Seara a început cu specacolul Lorenei Lupu. Clubul District 15 era plin şi nerăbdător. Lorena a susţinut un one-woman show de forţă, care m-a tulburat peste măsură. După ce îi citisem cartea „Dona Juana”, care mi-a plăcut teribil, acum venise actriţa Lorena Lupu să mă răvăşească precum un taifun. De precizat că textul (care se găseşte în format digital pe elefant.ro), regia, scenografia, interpretarea îi aparţin Lorenei. Actriţa a invadat pur şi simplu spaţiul din club captând atenţia publicului prin jocul său cu tentă cameleonică, Lorena interpretează mai multe personaje! Povestea unei fete inocente care ajunge pe mâinile unei reţele de proxenetism. O interpretare de forţă, un show pe care merită să-l vedeţi. În plus, călătoria cu trenul alături de Lorena mi-a relevat un caracter frumos şi onest, un sentiment de echipă, aşa cum am mai trăit când lucram ca ziarist.

Au urmat prezentările cărţilor, fiecare dintre noi am citit fragmente, am stat de vorbă cu cei veniţi să ne cunoască. Publicul sătmărean este cald, avid de nou şi foarte receptiv la „noul val de literatură feminină”. Prietenii Otilia Ţigănaş, medic şi autor talentat, şi Cătălin Bădulescu, un vechi amic de pe vremea Antenei 1, au venit de la Arad şi Braşov, ca să fie alături de noi. Iată ce spun şi colegele mele de editură despre aventura din care am fost parte:

DSC_0973Cristina Nemerovschi: „A fost atât de frumos, cald și emoționant ce s-a întâmplat la Satu Mare, la District 15, că am și uitat pe loc de oboseala celor 14 ore petrecute pe drum. S-a simțit enorm că organizatorii au pus pasiune în tot ce au făcut, asta ni s-a transmis și nouă și, cred, și publicului. Lorena spunea cu vreo lună înainte de evenimentul de la Satu Mare, mai în glumă, mai în serios, că ar trebui să ne pregătim să seducem publicul de acolo – habar n-am dacă l-am sedus până la urmă, dar în mod cert cei prezenți acolo ne-au sedus pe noi, prin entuziasmul cu care ne-au întâmpinat.Cred că e tot mai multă nevoie de evenimente relaxate, simpatice, care să combine mai multe manifestări artistice, cum a fost și cel de pe 13 februarie – cititorii vor să-i cunoască pe autori, să stea la o bere cu ei. Cel puțin, asta reiese din prezența numeroasă și animată la acest gen de lansari de carte. Și vom mai face!”

DSC_0997Lorena Lupu: „Aparent, e un disconfort în a merge 14 ore pe tren, zi şi noapte, pe un tren jegos, cu baia înfundată, cu căldura turată la maximum. Dar disconfortul are o calitate incredibilă: stimulează uniunea şi solidaritatea umană. Pe tren am povestit despre familie, scriitori buni, scriitori proşti, fani şi hateri, pisici şi politică, ne-am împărţit apa, biscuiţii, alunele, şerveţele, la întors am uitat să cumpărăm şi am produs merinde de la un cuplu care cobora la Braşov şi toate acestea sunt minunate ingrediente pentru aventură. Satu Mare e un oraş al spaţiilor vaste şi al luminii. După cum ne-au spus localnicii, se uită la vreme pe televiziunea maghiară, pentru că clima vine din fosta Iugoslavia şi Ungaria, deci e blândă şi caldă. Nimeni nu trebuie să facă faţă unui flux forţat de locuitori ca în Bucureşti, de aceea casele sunt rare, şi spaţiile sunt ample, invadate de lumină. E un oraş pe care-l recomand drept terapie pentru boli nervoase. Iar organizatorii ne-au dat definitiv pe spate. Blânzi, buni, înţelegători cu micile erori situaţionale, dornici să ne ajute. Pe scurt, şi fără să fiu trădătoare de patrie: se vede că e unul dintre punctele apropiate de graniţă. Parcă nu există nici urmă din nevoia de a epata, obrăznicia şi răutatea gratuită specifice românilor neaoşi.”

Evenimentul „Vineri 13 ca la carte” a fost puternic mediatizat pe plan local. Aici puteţi vedea ştirea difuzată pe postul Nord Vest Tv, precum şi câteva momente (foto Anna Alcazar Rios)

 

Anunțuri

4 comentarii la “„Nesfânta Treime” şi lansările de la Satu Mare

 1. Magda
  18/02/2015

  O lansare ca la carte, cu mesaje actuale, avangardiste chiar, reflectând perfect Ziua, Ora, Clipa, Viața însăși. Jos pălăria pentru talentul vostru, minunat management al editurii, cum de fapt am remarcat de ceva vreme. Felicitări Corina, faci parte dintr-o elită cum nu se poate mai conturată!

 2. Lorena Lupu
  18/02/2015

  Nu pot comenta pe Facebook, că m-a reclamat un idiot că am înjurat, deci zic aici: mulţumesc mult.

  • iulicika
   18/02/2015

   Auch! Asta e culmea!
   Cu multa placere, Lorena! A fost o calatorie memorabila 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18/02/2015 de în Evenimente/Media şi etichetată , , , , , .

Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 3.158 de urmăritori

Răsfoieşte-mă

Follow Corina Ozon on WordPress.com

Blog Stats

 • 378,299 hits
ARTĂ FOTOGRAFICĂ: WWW.ALEXMAZILU.RO/CANVAS/
Februarie 2015
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Drepturi de autor

Toate textele de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. Nici un text nu poate fi preluat fara acordul autorului si/sau mentionarea sursei !
35+, by Corina Ozon

No matter the distance, there are connections.

A Study in Sarcasm

Ain't I a stinker?

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

dana moica

photography

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Ce poate fi mai frumos ca poezia și mai dulce ca iubirea?

omintecreata

nimic nou si totusi...poate

domnu' io

Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow. ~Mary Anne Radmacher

V. Mior Gavrilan, un neîmblânzit

aici despre anti/de/socializare, apostazie, mizantropie, nihilism, neniism, miorism sau despre iluzia libertăţii

Gino Stefan

Contemporary artist

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

BUCUCICRISTINA

Vrei să fii original? Atunci fii tu însuți. . .

%d blogeri au apreciat asta: