Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

În căutarea unui leac pentru copilul ei, o mamă a devenit săpunăreasă- Povestea Loredanei Luthelo

10370371_817282411617149_8930865714694447770_n

Ca orice blondă care se respectă, am de la născare o piele sensibilă. Prinţesa cu bobul de mazăre era o copilă pe lângă mine. Apa nu trebuie să fie foarte fierbinte şi să nu curgă de oriunde, ci de la izvoare limpezi. Iar săpunul să fie nici prea uscat, nici prea gras, şi să mă mângâie fără ezitări. Sigur că ăsta e un basm, de unde izvoare limpezi la duşul din oraş? Cât despre săpun, nu ştiu dacă am văzut vreodată într-un magazin pe cineva care să citească atent ingredientele de pe ambalaj înainte de a-l pune în coş. La fel ca şamponul sau detergentul, sunt chimicalele noastre, ni le asumăm, le-am făcut deja loc în casă şi dormim cu ele în pat. Deşi toată lumea îşi aminteşte cu nostalgie de săpunul de casă făcut de bunica, pare mai la îndemână supermarketul din cartier. Drumul de la culesul plantelor şi până la forma lor în calup nu e uşor. Necesită timp, îndemânare şi experienţă. Pentru că săpunul este înainte de toate o formulă, care era folosit la început ca leac pentru răni. Cu ceva secole î.e.n. romanii l-au utilizat şi pentru igienă, nu numai pentru spălarea rufelor. Spre deosebire de Europa mai nespălată o vreme, în Asia apa şi săpunul erau ridicate la rang de religie. Probabil că, dacă am şti cum şi ce săpunuri să folosim pentru pielea noastră, multe din problemele de sănătate s-ar rezolva. Cum ar fi, de exemplu, să poţi tu să faci acasă un săpun pe placul pielii tale?

Aşa a procedat şi Loredana Kaschovits când a căutat un leac pentru o boală dermatologica a unuia dintre copiii ei. Astfel a ajuns să producă săpunuri home-made şi să devină una dintre cele mai căutate săpunărese, sub marca LUTHELO. Recunosc că mi se pare fascinantă preocuparea de săpunăreasă. Ce ingrediente foloseşte, dacă foloseşte ceaun pentru fierturi şi dacă l-a vindecat pe copilul ei, aflaţi în continuare. În plus, primiţi o reţetă secretă.

Într-o notă romantică, m-aş identifica mai degrabă cu un vraci, şaman, cu un vindecător

 Cine este Loredana Luthelo Kaschovits?                                       535593_426952610650133_2088374787_n                                    Luthelo este permanenta îmbrăţişare a unei mame pentru copiii ei. Luthelo este Loredana Kaschovits, iar Loredana înainte de orice este mamă. Loredana este persoana care a transformat o necesitate, aceea de a-şi vindeca copilul, într-o pasiune. Iar pasiunea într-o afacere.

E adevărat că în Evul Mediu, femeile care făceau săpun erau considerate vrăjitoare? Erau vrăjitoarele nişte fiinţe curate, carevasăzică.

Nu, nu este adevărat. Producătorii de săpun au fost mai degrabă văzuţi ca nişte chimişti decât ca nişte vrăjitori. În Evul Mediu, breasla săpunarilor era considerată o ocupaţie utilitară, predominant feminină, întâlnită pe lângă curţile regale alături de dulgherie, tâmplărie ori gătit. De reţinut este faptul că produsul oferit de săpunarese era destinat mai degrabă obiectelor decât oamenilor. Cât despre vrăjitoare nu ştiu cum erau. Nu am întâlnit niciodată una.

Eşti şi tu o vrăjitoare, în felul tău.

sapun-natural-hidratelo

luthelo.ro

Din punctul meu de vedere săpunăritul nu are nicio legătură cu magia ori cu vrăjitoria. Unii oameni îşi imaginează că amestec în ceaune cu linguroaie. Ei bine, am să-i dezămagesc. Deşi îmi place să îl numesc atelier, seamănă mai mult cu un laborator. Iar metoda “la rece” de fabricare a săpunului este foarte diferită de orele petrecute de bunicile noastre în faţa ceaunului de săpun de casă. Cu alte cuvinte, toate ingredientele îşi păstrează proprietăţile.

Dacă tot vorbim de istorie, săpunul a fost privit până în secolul al XVIII-lea prea puţin ca articol de igienă personală, era mai degrabă un produs pentru curăţat obiecte şi lucruri ori un leac. Privind din punctul ăsta de vedere, într-o notă romantică, m-aş identifica mai degrabă cu un vraci, şaman, cu un vindecător. Am căutat în tot acest timp alternative sănătoase şi eficiente pentru dermatita, dar şi pentru alte afecţiuni dermatologice. Până acum, cred am reuşit măcar într-o măsură, dată fiind aprecierea pe care am primit-o şi revenirea clienţilor în magazin.

 De unde unde pasiunea pentru săpunărit şi de ce Luthelo?545919_677717972240261_1518207736_n

Pasiunea pentru săpunărit a apărut ca urmare a unei necesităţi. Căutând informaţii despre îngrijirea pielii afectate de dermatită atopică, am descoperit o lume prea puţin cunoscută nouă. O lume a plantelor în care acestea ne oferă igiena atât de importantă într-un mod atât de sănătos. Este o lume care m-a fascinat, puterea plantelor şi sinergia combinaţiilor, o lume pe care mi-am dorit să o împărtăşesc cu alţii. Numele este împletirea numelor copiilor mei cu al meu: LUcasTHEaLOredana.

Luthelo este un proiect în creştere. Acest proiect include săpunuri pentru corp, pentru păr şi rufe, deodorante, uleiuri de corp, de plajă, repelente, balsamuri de buze, emulsii pentru ten, parfumuri solide şi lista este deschisă.

Sunt prima în România care foloseşte lapte matern pentru realizarea unui săpun natural

unnamedReţetele vechi de ceaiuri sau mâncare se culeg din zone greu accesibile şi de la cele mai vârstnice persoane. Săpunul, accesoriu necesar curăţeniei, nu era apanajul oricarei zone şi clase sociale. Cu atât mai greu de găsit formula lui din vechile timpuri. De unde te-ai informat despre reţete şi cum faci rost de ele, de ingrediente?

În cazul produselor Luthelo, nu vorbim de reţete vechi ori tradiţionale. Istoric vorbind, singurii producători de săpun care nu au folosit grăsime animală în procesul de producere al săpunului au fost vechii chinezi şi locuitorii Orientului Mijlociu.

Informaţiile despre ingrediente şi despre cele mai bune combinaţii le adun din mediul virtual, însă reţetele sunt conceptul Luthelo. Poate acesta este şi motivul pentru care nu mă tem de concurenţă. În cazul ingredientelor, vorbim despre ingrediente locale, dar mai ales despre produse cumpărate online, de pe pieţe ce susţin politica de fair trade.

luthelino

luthelo.ro

De exemplu, eu am ales să nu folosesc ulei de palmier, chiar dacă este natural, înlocuindu-l cu unt de cacao nerafinat. Din cauza monoculturilor de palmier şi defrişărilor masive, sunt distruse în fiecare an habitate întregi. Tigrul şi urangutanul acum sunt pe cale de dispariţie. În plus, din experienţa personală, pot spune fără reţineri că un săpun cu unt de cacao este calitativ superior unuia pe bază de ulei de palmier ca textură, indice de condiţionare şi chiar a faptului că se consumă mai greu.

Ne-ai putea împărtăşi un mic secret din atelierul tău sub formă de reţetă de săpun rapid şi ieftin?

-thea-mimosa

luthelo.ro

Cea mai comună şi ieftină reţetă de săpun e cea în care se foloseşte doar ulei de măsline, apă şi sodă aferentă. Cu toate că se folosesc doar trei ingrediente, calitatea şi indicele de condiţionare al acestui săpun este superioară.

500 gr ulei de masline

190 gr apă

64 gr NaOH( de preferat sub formă de granule, nu fulgi)

 Cum te-au găsit clienţii ?

Cred că majoritatea m-a gasit întâmplător. Ne-am întâlnit la târguri, în comunităţi virtuale, pe blogul meu ori în magazinul online, am vorbit, ne-am cunoscut şi îmi place să cred că am înnodat o relaţie.

Sunt mulţi producători de săpun în România. Ce te deosebeşte de ei?223513_219480718063991_2274849_n

Cred că inventivitatea, creativitatea şi dorinţa de a explora zonele care mă interesează. Mărturisesc că răspund cu bucurie provocărilor şi îmi place să creez comenzi personalizate, în funcţie de dorinţele şi nevoile clienţilor mei. În urmă cu doi ani, am turnat pentru o mămică, săpun cu lapte matern pentru familia ei. Acum o săptămână, am făcut din nou săpun cu lapte matern, la cererea altei mămici.

Orice mamă care a căutat informaţii despre laptele matern şi beneficiile sale a găsit cu certitutine informaţii despre calităţile hidratante şi vindecătoare ale acestuia pentru puiuţii noştri. Câte dintre noi nu am pus picături de lapte în ochişorii copiilor noştri…`

Aş fi vrut să mă mândresc cu faptul că sunt prima care am folosit lapte matern pentru realizarea unui săpun natural. Peste hotare (Statele Unite, Germania etc.) şi alte mămici au împărtăşit virtual faptul că au realizat un astfel de săpun. Aş vrea să cred că sunt prima din România sau cel puţin prima care are curajul să împărtăşească acest fapt.

Înţeleg reţinerea unora în a încerca un astfel de săpun şi o respect, avem dreptul de a face alegeri. Mă uit însă la declaraţia organizaţiei LLL: “Human breast milk may aid healing”. (“Laptele matern poate să ajute la vindecare”). Şi mă întreb de ce combinaţia de lapte de capră, măgăriţă şi miere a Cleopatrei ar fi mai benefică decât laptele matern?

Magazinul online cu produsele făcute de mâinile Loredanei este o încântare. Preţurile nu sunt deloc mari şi le puteţi comanda cu un click. Bonus, primiţi sfaturi folositoare.

 Photo credits Loredana Kaschovits

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 23/09/2014 de în Discuţii de suflet şi etichetată , , , , , .

Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 3.158 de urmăritori

Răsfoieşte-mă

Follow Corina Ozon on WordPress.com

Blog Stats

  • 378,575 hits
ARTĂ FOTOGRAFICĂ: WWW.ALEXMAZILU.RO/CANVAS/
Septembrie 2014
L M M M V S D
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Drepturi de autor

Toate textele de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. Nici un text nu poate fi preluat fara acordul autorului si/sau mentionarea sursei !
35+, by Corina Ozon

No matter the distance, there are connections.

A Study in Sarcasm

Ain't I a stinker?

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

dana moica

photography

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Ce poate fi mai frumos ca poezia și mai dulce ca iubirea?

omintecreata

nimic nou si totusi...poate

domnu' io

Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow. ~Mary Anne Radmacher

V. Mior Gavrilan, un neîmblânzit

aici despre anti/de/socializare, apostazie, mizantropie, nihilism, neniism, miorism sau despre iluzia libertăţii

Gino Stefan

Contemporary artist

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

BUCUCICRISTINA

Vrei să fii original? Atunci fii tu însuți. . .

%d blogeri au apreciat asta: