sculptorDintre arte, pictura şi sculptura mă fascinează prin modul lor de supravieţuire. Au trecut peste războaie, schimbări de regimuri politice, reuşesc să ţină piept erei digitale, adaptându-se din mers. Nici nu-mi pot imagina un loc în care ele să fie interzise vreodată. Iar pictura s-a integrat bine în platformele social media, iar penelul nu a fost bătut de programe cum ar fi painter. Au apărut adevărate reţele de socializare pentru iubitorii de artă. Bun, şi, dacă la tablou e mai simplu, l-ai văzut, ţi-a plăcut, l-ai luat şi pus pe perete, cu sculptura cum e? Nu mă refer acum doar la monumente, desigur. Ci la acele sculpturi ce pot fi ţinute acasă, pe un colţ de scrin sau bibliotecă. Cine cumpără azi sculpturi?

alinDe ceva timp, prin intermediul unei reţele de socializare, am cunoscut un sculptor. Ciopleşte în piatră, marmură, lemn, bronz, promovează, vinde. La fel ca orice individ care are un business. Am fost curioasă să aflu cum trăieşte azi un sculptor şi cine îi cumpără operele. Alin Neacşu locuieşte la Iaşi, are 39 de ani, soţie şi copil. Absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu”, cu un parcurs profesional în Italia. A avut 20 de expoziţii în Germania, Italia şi România. Deşi el nu consideră important a avea o expoziţie. Mi-a mărturisit că viaţa de sculptor nu e uşoară, cel puţin în România. Îşi procură greu materialele, iar majoritatea comenzilor, mai exact 80%, sunt din străinătate, preponderent SUA.

Anul trecut a ocupat locurile 3 şi 4 dintre sute de artişti în American Art Awards, un fel de Oscar al artei americane.

Într-o societate în care predomină principiul „bani mulţi cu muncă puţină”, ai ales un domeniu care nu numai că necesită eforturi fizice şi creatoare, ci şi care are o tentă decadentă. Alin Neacşu, cum ai ales să faci sculptură şi cum şi unde ţi-ai desăvîrşit educaţia în acest sens?

…după un traseu artistic banal din zona anilor 85-89 am mers la început din spirit de turmă alegând ce au ales şi alţi colegi-prieteni. Treapta I din 89 a fost oarecum hotărâtoare pentru traseul meu.
Pe tot traseul meu artistic de până acum 2014 numai piedici şi parcă ceva s-a interpus între mine şi ceilalţi oameni.
Este extrem de greu să duci o viaţă de artist Alin Neacşu, dar sunt încrezator ca istoria o voi scrie aşa cu lacrimi, gânduri şi speranţă.
Dupa contactul cu Italia şi atmosfera de acolo am simţit nevoia de a mă reîntoarce la baştină şi de a ma reîncărca spiritual. Aici în România am parcurs etapele ascensiunii profesionale doar prin muncă, har şi inteligenţă.

Cum e să fii sculptor în secolul 21 şi în ce stil artistic te încadrezi? La ce expo ai participat?alin3

Niciodată nu am simţit că aparţin acestui secol. Sunt de acord că ,, …suntem călători pe acest pământ şi trebuie să trăim ca atare. Depinde numai de noi cât de frumoasă este călătoria …,,. Am avut 20 de expoziţii în Germania, Italia şi România. Însă nu mi se pare important să faci o expoziţie.

Sculptorii celebri ca Michelangelo, Rodin, Brâncuşi au beneficiat de sponsorizări periodice şi comenzi substanţiale venite de la instituţiile statului. Ai „făcut afaceri cu statu’ „, Alin Neacsu? 

Sunt un spirit liber şi nu suport organizaţiile de niciun fel. Nu sunt nici membru al Uniunii Artiştilor , nu fac parte din nicio asociaţie sau grupare politică şi de aici poate nu am avut nicio colaborare cu ,,statul,, .

Ai activitate pe Facebook. Te-a ajutat reţeaua de socializare să vinzi opere? Cine cumpără sculpturi, din ce zona socială sunt cumpărătorii?

Da, mă mândresc cu faptul că sunt unul dintre primii 100 români cu un cont Facebook, iar de 4 ani l-am transformat într-o unealtă utilă creaţiei mele.
Lucrurile au început să se mişte pe în privinţa interesului manifestat pentru operele mele, iar acest interes vine din zona de mijloc a societăţii. Peste 80% dintre comenzi sunt din străinătate, mai ales din SUA.

Numeşte 3 sculpturi de-ale tale care îţi sunt la inimă şi sculptura care s-a bucurat de cel mai mare succes la public.

sculpturi-in-bronz-balerina-1296677467

Balerina

sculpturi-in-marmura-christ---isus-cristos-1296424782

Isus Cristos

Peştişorul auriu – http://www.sculptor-neacsu.eu/descriere-sculptura/sculpturi-in-marmura-pestisorul-de-aur.html

Am văzut că lucrezi la o sculptură ce poartă figura câştigătorului Eurovision 2014, Conchita Wurst. De unde ţi-a venit ideea şi care crezi că vor fi reacţiile?

conchitaEurovision Conchita este o operă ce va scrie istorie şi se va putea bucura de succes mult timp. Ideea mi-a străfulgerat mintea exact din prima clipă de când l-am vazut şi am spus atunci cu voce tare …,, gata, el este personajul meu…,,. Va fi o sculptură ce va fi îndrăgită de mulţi oameni de acum şi de cei ce vor veni. Am darul de a anticipa,… 😉

Legat de ce te-am întrebat mai înainte, cum se descurcă un sculptor român din provincie?  E nevoie de cheltuieli, investiţii.  Cum te descurci cu spaţiul, materiale…Te rog să descrii cum decurge o zi din viaţa ta.

Ha ha ha…bună întrebare…eşti prima persoană, în afară de mama mea, care mă întreabă de sănătate şi dacă am mâncat.
Cea mai bună descriere făcută unei zile din viaţa unui artist, adică eu, o puteţi parcurge aici:

Dacă doriţi să vedeţi mai multe din operele lui Alin, intraţi pe site-ul lui www.sculptor-neacsu.eu.

Photo credits Alin Neacşu