Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

„Despre literatura actuală…Nu prea sunt critici cinstiți care să valorizeze aparițiile editoriale”

petriaCu Alexandru Petria am tot vrut să vorbesc de ceva vreme. Dar nu am apucat. Îi tot urmăream activitatea, căci e foarte vocal pe Facebook, instrumentul prin care comunică tot mai mulţi scriitori, poeţi, pictori pentru a-şi promova creaţiile. Cred că exista un hint prin care se recunosc gazetarii între ei. Căci Alexandru Petria nu a fost dintotdeauna scriitor. A lucrat ca redactor şi reporter de investigaţii la Cotidianul, Zig Zag, Monitorul de Someş. S-a lansat ca poet cu volumul Neguțătorul de arome (1991). Au urmat  trei volume de proză, dupa care a revenit la poezie. Pentru că de virusul gazetăriei nu se poate scăpa, şi-a fondat propria publicaţie  Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla.

Alexandru Petria în faţa unei case idilice, Alexandru Petria în grădină fotografiind florile, melcii şi şopârlele, Alexandru Petria în balansoar scriind un nou poem. Ar părea tabloul perfect al scriitorului clasic. Doar că Petria nu e deloc un clasic. Ziarist, publicist, poet, prozator. Si unul deloc comercial sau uşor de digerat. I-a facut pe mulţi să roşească şi să strige „vai!” când i-au citit, de exemplu, romanul „Zilele mele cu Renata”. A fost greu să răzbaţi într-o lume de pudibonzi ipocriţi, Alexandru Petria?renata

Nu știu cât e casa de idilică, însă am mândria că am construit-o cu mâinile mele. Da, eu am clădit-o, am dat la lopată, treburi din astea ce te fac să asuzi. Cu răzbătutul, ei, iar nu știu cum s-o scot, ca să fiu cât mai exact. Pur și simplu nu i-am luat în seamă pe cei care au vociferat din pudibonderie sau ipocrizie pe marginea microromanului. Nu mi-am propus să-i schimb, nici nu ai cum, așa că strategia optimă e ignorarea. Apoi, nu mi-am stabilit ca scop în viață să acced la funcții culturale ca să trebuiască să răzbat prin intermediul literaturii. Le mulțumesc celor cărora le cade bine literatura mea, restul să fie sănătoși și cât mai departe. Am drumul meu, știu ce vreau, asta ca să vedeți că azi sunt și extrem de modest.

Am trimis textul romanului Zilelor mele cu Renata” prin mail la editura Tritonic și a fost publicat. Nu știam pe nimeni acolo, contractul de editare l-am semnat prin poștă, iar pe editori i-am cunoscut la lansarea cărții, la Bookfest.

Proza este autobiografică? Momentele marcante par să fie copiăria şi femeile. Ce reprezintă acestea pentru Alexandru Petria?

Este și nu e autobiografică. Copilăria e ceva pe care cred că o păstrez în suflet. Desigur, acei ani m-au influențat covârșitor. În special dragostea bunicilor până la intrarea la școală, cât am fost crescut de ei. Femeile sunt o chestiune delicată. Le iubesc, desigur, doar nu-s poponaut. Dar nici n-am performanțe ori veleități de taur comunal, cum poate s-ar crede după proza și poezia publicată.

 

daneliucPuţină lume poate ştie că te-ai lansat cu poezii. A urmat experienţa prozei, iar de doi ani te-ai întors la prima dragoste. Ce a determinat acest lucru?

Așa a fost să fie. Nu scriu după program, ci doar ce-mi vine.  Da, în anii 90 mi-au apărut două plachete de versuri, după care n-am mai publicat literatură 20 de ani, până când am revenit cu proză; romanul și o carte de povestiri, ”Deania neagră”. Acum sunt iar pe poezie, mi-au ieșit pe piață, în 2012 ,”Călăul harnic” și ”Rugăciuni nerușinate&alte chestii”, în 2013, volume de poeme, dar și ”Convorbirile cu Mircea Daneliuc”, tot în 2013. Visez să mă reîntorc la proză, la două romane începute.

 De ceva vreme te implici în sprijinirea celor care scriu bine şi nu au şansa de a fi publicaţi. De ce faci asta, ştim că asemenea gesturi sunt rare într- o lume macinată de interese, şi ce părere ai de actuala literatură?

Cum sa nu întind o mână de ajutor, dacă am prilejul, unor debutanți talentați? E normal. Și pe mine m-au sprijinit destui la debut. N-ar fi ok dacă n-aș proceda așa.

Despre literatura actuală… Cred că trecem printr-un moment fast, comparabil cu cel din perioada interbelică. Nu prea sunt însă critici cinstiți care să valorizeze aparițiile editoriale.

Proza aşteapta undeva în sertar? Ce mai pregăteşti?petria2

Cum am zis înainte, îmi fug gândurile la două romane. Trebuie să-mi apară anul acesta încă un volum de versuri, ”Până unde are oxigen dragostea”, și două antologii, la editura Adenium, cu cele mai frumoase poezii și proze care s-au publicat în presă anul trecut. Și sunt mulți scriitori extremi de valoroși care mi-au încredințat scrierile lor pentru antologare.

 

 foto arhiva personala Alexandru Petria

 

 

 

 

Anunțuri

Un comentariu la “„Despre literatura actuală…Nu prea sunt critici cinstiți care să valorizeze aparițiile editoriale”

 1. Zorin Diaconescu
  20/06/2014

  Textele despre A.P. – autorul sunt o.k. Din păcate eu m-am întâlnit şi cu A.P. – omul. Punct.
  Ştiu să fac distincţie între om şi operă.
  Ştiu că viaţa e dură.
  🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 27/04/2014 de în Discuţii de suflet şi etichetată , , , , , , , .

Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 3.159 de urmăritori

Răsfoieşte-mă

Follow Corina Ozon on WordPress.com

Blog Stats

 • 378,671 hits
ARTĂ FOTOGRAFICĂ: WWW.ALEXMAZILU.RO/CANVAS/
Aprilie 2014
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Drepturi de autor

Toate textele de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. Nici un text nu poate fi preluat fara acordul autorului si/sau mentionarea sursei !
35+, by Corina Ozon

No matter the distance, there are connections.

A Study in Sarcasm

Ain't I a stinker?

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

dana moica

photography

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Ce poate fi mai frumos ca poezia și mai dulce ca iubirea?

omintecreata

nimic nou si totusi...poate

domnu' io

Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow. ~Mary Anne Radmacher

V. Mior Gavrilan, un neîmblânzit

aici despre anti/de/socializare, apostazie, mizantropie, nihilism, neniism, miorism sau despre iluzia libertăţii

Gino Stefan

Contemporary artist

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

BUCUCICRISTINA

Vrei să fii original? Atunci fii tu însuți. . .

%d blogeri au apreciat asta: