imi place sa socializez. observ cu incantare toata explozia asta a comunicarii cu toate formele posibile de realizare. este interesant de urmarit cum un domeniu, cum este cel al Relatiilor Publice, care s-a nascut in mediul politic si s-a afirmat prin f multa teorie, acum se dezvolta numai prin practica. despre „social media” se vorbeste tot mai des. este produsul- vedeta al PR si al Marketing-ului. dupa tentative, ramase la nivel de nisa (gen hi5), retelele de socializare au marcat inceputul: fenomenul Facebook, sobrul Linkedin, tanarul Twitter. au „completat” Youtube, MySpace (muzica) si Flickr (foto). blogosfera a donbandit noi valente, iar bloggerii foarte cititi fie au devenit consultanti profesionisti, fie sunt voci „care conteaza”. apoi a urmat ca un curs firesc integrarea acestora in sau fuziunea cu retelele de socializare.

specialistii englezi in Comunicare ( se stie ca Londra este capitala PR a lumii!) afirma ca „social media” a devenit atat de importanta azi, incat se simte nevoia introducerii ei in mix-ul de marketing. si sunt de acord. socializare, prin orice canal si orice forma, inseamna interactiune. avantajele pe platformele de socializare sunt ca un singur emitator are mai multi receptori si ai feedback rapid. mesajul insa trebuie sa fie cu atat mai atent construit. orice forma de dialog pana la urma implica un schimb de idei asupra imaginii unei persoane sau a unui brand. asadar, de acord cu ideea ca strategiile de comunicare ale companiilor ar trebuie sa includa si segmentul „social media”. iar eu as merge mai departe si as spune ca nu doar prin crearea unei pagini oficiale a companiei respective in spatiul online. e vorba si de responsabilizarea actorilor. prin simpla inregistrare a unui cont intr-o retea de socializare accepti interactiunea. fie ca este doar la nivel personal (discutii despre muzica, filme etc), networking-ul functioneaza prin participarea la diverse discutii. inconstient uneori, acel „add” este networking! asadar, chiar daca nu socializez in calitate de angajat al unei companii, ci de cetatean liber aflat in timpul liber, vorbim totusi de imaginea personala. care nu se poate disocia pana la un punct de imaginea locului de munca. apoi mai este libera exprimare din spatiul virtual.

socializarea este, dupa parerea mea, un formidabil si foarte la indemana instrument de a face un PR friendly. indiferent de ora la care te loghezi. si adesea stau si ma intreb ce am fi fost fara Facebook, de exp?

si inca un aspect interesant: social media va duce cu siguranta in timp la scaderea utilizarii unor canale/comventionale din ATL (Above the line), cum ar fi clasicii fluturasi, brosurile, scrisorile si panourile. atata timp cat poti sa creezi un eveniment prin intermediul unei retele de socializare, sa il pregatesti, anunti , inviti, primesti si confirmarile, toate acele clasice instrumente devin inutile. si vom asista la o repozitionare a industriei publicitare. dar si a firmelor care au nevoie de publicitate si care trebuie sa se adapteze noilor tendinte de marketing. si am impresia ca aceasta repozitionare este in desfasurare…