cu riscul de a ma repeta, iata dovada ca am avut ceva dreptate :
Facebook „dicteaza” soarta natiunilor
Aceste rasturnari anormale nu reprezinta decat sfarsitul politicii internationale si a istoriei, asa cum o cunoastem, potrivit techcrunch.com.
Bine ati venit in noua era a retelelor sociale
Ele nu sunt un dusman al status quo-ului. Populatia nemultumita va gasi intotdeauna modalitati de a-si exprima convingerile.
Activistii egipteni nu au folosit Twitter sau Facebook pentru a-si organiza protestele. De fapt, amenintarile s-au transmis prin materialele distribuite. Twitter si Facebook nu au reprezentat flacara revolutiei, ci “carburantul”.
Coruptia oficiala, incompetenta si brutalitatea sunt concepte binecunoscute de catre populatia Egiptului. Egiptenii sub 30 de ani s-au nascut cu aceste “doctrine” si au invatat sa traiasca cu ele.
In timp ce clasa conducatoare se imbogateste pe zi ce trece, 40% din populatie traieste cu mai putin de 2$/zi, iar conditiile de trai se inrautesc zi de zi.
Furia egiptenilor a fost inecata de frica si disperare, de un sentiment fatalist ca nimic nu se poate face, iar oricine se ridica si protesteaza este sortit pieirii.
De exemplu, un cetatean egiptean a fost batut pana la moarte de catre politisti fiindca nu a dorit sa dea mita. O pagina de Facebook a fost creata in memoria acestuia.
6 luni mai tarziu, pagina de Facebook acumulase jumatate de milion de adepti si a devenit un loc de intalnire online al activistilor.
Dupa ce revolutia din Tunisia a izbucnit, un grup online, numit “Miscarea de pe 6 aprilie”, a ajuns la unul din administratorii acelei pagini cerandu-i ajutorul pentru organizarea unui protest. Un alt administrator al paginii a intrebat adeptii ce ar trebui sa faca. Astfel, ideile au izbucnit iar bulgarele de zapada s-a creat. Restul e istorie.
Marele paradox al dictaturii tiranice este ca un grup mic de oameni abuzeaza de milioane de oameni care daca s-ar uni, ar putea scapa de abuzurile acestora.
Explicatia este revolutia. De ce protestantii s-au indreptat catre piataTahrir? Pentru a-si arata puterea in numar mare. Comentariile de pe pagina memoriala a egipteanului ucis releva puterea populatiei nemultumite.
In acest caz, Facebook a permis oamenilor persecutati sa se alature sub furia si umilinta comuna, pentru un singur scop- libertatea.
Cum altfel se puteau elibera acestia oameni intr-o natiune fragmentata cu o televiziune cenzurata si ziare goale?
Internetul a facut posibil acest lucru.
Prin simpla conectare a protestantilor, Twitter si Facebook au facut posibila “revolutia schimbarilor”.
Asta nu inseamna neaparat finaluri fericite peste tot in lume.
In 1989, dupa caderea Zidului Berlinului, Francis Fukuyama a scris un eseu celebru numit “Sfarsitul Istoriei”, despre guvernarea lumii de catre democratiile liberale.
Internetul poate fi sfarsitul dictaturilor brutale ca cea a lui Mubarak, insa nu a dictaturii chineze, pentru ca regimul comunist din statul asiatic mentine un sistem de cenzura eficient, iar populatia traieste mai bine decat in Egipt. De asemenea, retelele sociale nu pot strica ordinea sociala din Rusia, unde partidul de guvernamant este mult mai competent si popular in randul cetatenilor.
Egiptul a invatat o lectie. Dictatorii nu se mai pot baza pe fatalismul victimelor si pe disperarea acestora intr-o lume in care tehnologia uneste vieti, destine si conceptii.
Twitter si Facebook vor reusi sa stopeze regimurile autoritare prin scoaterea la iveala a punctelor slabe a dictatorilor, potrivit techcrunch.com.
Egiptul are 4 milioane de utilizatori pe Facebook, insemnand 5% din populatie.
Chiar daca regimul lui Mubarak supravietuieste dupa plecarea acestuia, imaginati-va ce se va intampla cand numarul de utilizatori va atinge procentul de 50% din populatie. Dictatura nu va mai avea nici o sansa in fata populatiei furioase.
Articol realizat de Oana Dumitroiu
Lasă un comentariu