citesc o carte f interesanta- „Strategia oceanului albastru” se numeste, scrisa de doi tipi tare destepti. mie imi plac oamenii destepti, mor dupa ei. nici nu as putea sa stau pe langa altii, prezenta lor pur si simplu ma incita si excita. ei, si tipii astia abordeaza notiunea de concurenta intr-un mod deosebit de original. ei spun ca intr-o piata dominata de tot felul de business-uri este o greseala sa iti bazezi strategia in functie de competitori, ci sa creezi business-ul tau original, sa gasesti acea nisa noua, numita „oceanul albastru” in marele „ocean rosu”. adica, mai pe sleau, sa rupi traditia si sa mergi pe drumul tau sa-ti atingi scopul.
ma gandesc eu ca de fapt asta ar trebui sa facem si in viata de zi cu zi( „oceanul rosu”), in tot ce ne propunem, sa ne gasim „oceanul albastru”. gresim in fiecare zi raportandu-ne la altii, pasandu-ne de ce spun ceilalti, inventam tactici cu care sa inlaturam adversarii/adversarele . iar lucrurile simple si frumoase le pierdem din vedere. de fapt, in viata nu faci decat ceea ce NU VREI sa faci…
e incitanta cartea mai ales pentru ca unul dintre cei 2 co-autori este de fapt o frantuzoaica (Renée Mauborgne http://www.leighbureau.com/speaker.asp?id=306):)
Una din criticile aduse cartii spune ca acele concepte prezentate nu sunt noi, ci doar au primit un nou „brand”, o noua clasificare daca vrei si anume denumirea de „Blue ocean”. Si eu sunt de acord cu ideea ca trebuie sa gasesti acel ceva care sa faca toata concurenta irelevanta pe piata dar pana sa ajungi acolo ai mult de studiat si de invatat, adica trebuie sa treci si prin oceanul rosu al competitivitatii. Cred ca nu trebuie sa te raportezi la altii, trebuie doar sa inveti din greselile lor.
ma bucur ca am gasit blogul tau. de acord cu tine. oceanul rosu este adevarata scoala a concurentei, care te pregateste pt un business si care te poate ajuta sa depistezi oceanul albastru, adica nisa de succes. multumesc pt comentariu.