La invitația Institutului Cultural Român din Tel Aviv, am fost prezentă la evenimentele organizate la Tel Aviv și Haifa, pe 31 august, respectiv 1 septembrie. Am avut ocazia să interacționez cu publicul român și să dezbatem idei actuale privind impactul internetului asupra literaturii și implicit asupra limbii române. În acest context mi-am prezentat cele mai recente cărți, „Povești scrise în palmă” (Editura pentru Artă și Literatură, 2022) și „Cineva în orașul ăsta te iubește” (Editura Trei, 2023), concepute în perioada pandemiei și post pandemie, și a cercetării mele doctorale pe tema scriitorii și internetul.
La primul eveniment, desfășurat la sediul ICR, i-am avut ca interlocutori pe publicistul de marcă Dan Romașcanu, un redutabil om de știință, pasionat de cărți și de filme, care a și făcut recenzii la cele două cărți ale mele, le puteți citi aici și aici.
Dan Romașcanu mi-a făcut marea onoare de a face o paralelă între profilul lui I.L. Caragiale și formația mea de ziarist și de comunicator, dar și în abordarea diverselor genuri literare. George Schimmerling, blogger literar și autor participant la câteva volume colective, a vorbit despre celelalte cărți ale mele, accentuând că sunt diferite ca gen și stil narativ. Am vorbit despre felul în care dezvoltarea tehnologiei comunicării afectează toate palierele vieții, cum perioada pandemiei, când viața s-a desfășurat în 2.0, am inclus aproape inconștient cuvinte științifice, medicale , în vocabularul nostru. Am răspuns întrebărilor și am dat autografe pe cărți, care, din păcate, nu au fost suficiente. A fost o întâlnire foarte reușită din toate punctele de vedere.
Pe 1 septembrie,la Haifa, am participat alături de George Schimmerling la o frumoasă întâlnire organizată la sediul organizației HOR Haifa, prin grija doamnei Vigda Erna Kretzer, cu publicul român care include cititori pasionați și oameni de cultură dedicați (scriitori, traducători, pictori, istorici etc). O atmosferă efervescentă, grație unor oameni care mențin cultura română și conexiunile cu cultura din România la un standard ridicat. La Haifa am avut ocazia să-i cunosc pe scriitorii Adrian Anghelescu, Rely Svartzberg, traducătorul Paul Farkas, artistul multidisciplinar Andy Ceaușu, și pe mulți alții oameni inimoși. Surpriza a fost prezența doamnei Bitty Caragiale, sora celebrului autor de romane polițiste Haralamb Zincă. Doamna Caragiale, la cei 103 ani ai săi, participă la evenimente.
M-am simțit foarte bine la evenimente și mi-au plăcut mult curiozitatea, vivacitatea, căldura oamenilor, ca și organizarea impecabilă a ICR Tel Aviv, căruia îi mulțumesc! Aici puteți citi comunicatul post eveniment. „Cred că puterea unui scriitor se vede în capacitatea acestuia de a-și testa limitele creației. […] Cele mai recente romane au marcat un punct de cotitură, prin tematica și stilul abordate, scriitura mea fiind deseori caracterizată ca ℎ??????̆ – un termen științific la origine dar care, încă din timpul pandemiei, a căpătat noi valențe, fiind folosit în domenii foarte diverse.” am declarat la evenimentele la care am participat de Ziua Limbii Române.
În timpul puțin pe care l-am avut, am putut vizita Ierusalim, călăuzită de domnul Shlomo, român plecat de patru decenii, un om atât de bun și care mi-a furnizat atâtea date prețioase despre locurile prin care treceam! La Haifa, mi-a fost ghid Cristina Amari, pe care o știam prin cărțile mele, m-a dus la Grădinile Bahai și pe frumoasa faleză. Cristina are o agenție de turism, dacă vă gândiți la o vacanță în Israel, merită să o contactați la Cristina Travel Israel .
Tel Aviv, deși am văzut puțin, mi-a plăcut și este un motiv pe lângă multe alte obiective să revin în Israel, unde este o lumina aparte, mâncarea gustoasă și mereu ceva de descoperit. Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut grijă ca timpul meu petrecut în Țara Sfântă să fie cât mai plăcut! A fost grozav!
Lasă un comentariu