Am început primăvara aceasta în forță, cu două evenimente diferite: prezentarea romanului „Codul lui Zoran” la Bologna și participarea la o conferință pe Comunicare și Traductologie la Timișoara. Evenimentul de la Bologna a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Consulatul General al României la Bologna, și a avut loc în zilele de 28 și 29 martie la Hotel Savoia Regency. Pe 28 martie a fost proiecția scurtmetrajului „Inimă albastră”, regizat de o tânără româncă care locuiește la Roma, Violeta Bârlă, și cu actrița Maia Morgenstern în rolul principal. Filmul a fost lansat anul trecut și transmite o reală emoție mai ales românilor plecați la muncă în străinătate și care au fost nevoiți să-și lase copiii acasă. A doua zi am vorbit despre „Codul lui Zoran”, povestea inginerului Barbu care ajunge un om al străzii. Cumva filmul și cartea s-au intersectat în câteva puncte comune: ratarea și alegerile din viață, lupta pentru supraviețuire, adaptarea. Moderatorul evenimentului a fost Andi Rădiu, jurnalist cu experiență, unul dintre fondatorii rețelei Gazeta românească și al agenției Diaspora Azi.

A fost o mare bucurie să cunosc oameni pe care îmi doresc mult să-i revăd, cum sunt Viorica Calcan, consul și cea care s-a ocupat de organizare și logistică, reprezentanți ai unor asociații din diaspora și români veniți la Hotel Savoia Regency în ambele seri, doar ca să ne vadă. Astfel a fost și surpriza unei prietene, Iuniana Popescu, care a bătut drumul cu soțul de la Florența. O mare surpriză a fost să o cunosc pe Dana Dobre, consului general al României la Bologna, o femeie frumoasă, caldă, și un om extrem de echilibrat și determinat. Le mulțumesc tuturor, ca și Institutului Cultural Român, pentru acest eveniment!

După ce am vizitat fermecătorul oraș medieval italian și m-am delectat cu bunătățile inegalabilei bucătării italiene, am revenit la București pentru trei zile, apoi am plecat la Timișoara, orașul meu natal. Din cauza unor probleme (am zburat cu avionul fiind nițel răcită), am avut o ureche aproape nefuncțională, iar medicul ORL-ist mi-a recomandat să merg cu orice alt mijloc de transport. Cu alte cuvinte, riscam ca timpanul deja inflamat să pocnească de tot. Astfel că am anulat biletele de avion spre Timișoara și am călătorit cu trenul dus-întors, ceea ce nu a fost tocmai rău, pentru că mi-era dor de peisajele cu Herculane, Cazane, Dunăre, pe care nu le-am mai văzut de ani. De data aceasta am făcut drumul în calitate de doctorandă în cotutelă (Montpellier- București) pentru o prezentare la conferința internațională Communication and Translation Studies. Language and communication in the digital era, 4-5 aprilieorganizată impecabil de Daniel Dejica, decanul Facultății de Științele Comunicării din cadrul Universității Politehnice din Timișoara. Am fost onorată ca pe parcursul celor două zile petrecute în frumoasa clădire a Bibliotecii UPT să ascult comunicările celor de la care am de învățat și să pot sta de vorbă cu ei. Au fost prezenți profesori, cercetători de la mai multe universități din țară și din lume, ceea ce este o oportunitate de neprețuit pentru ucenici ca mine. Un motiv să le mulțumesc profesorilor de la Școala Doctorală FJSC de la Universitatea București, ca și  Mihaelei Tudor, conf. univ., CTS-IARSIC, CORHIS EA 7400, la Universitatea Paul Valéry Montpellier!

Si, dacă tot am început pe drumuri luna aprilie, la jumătatea lunii voi fi la Sibiu pentru încă un eveniment absolut inedit pentru mine: trupa de teatru independent Teatru la Infinit pune în scenă un one-woman-show inspirat de cartea mea „Zilele amanților”, cu actrița Iulia Popa, foarte frumoasă și talentată. Sunt nerăbdătoare să văd care e viziunea regizoarei Mirela Presecan. Sunt foarte uimită de coincidența faptului că fix în aprilie 2014, de Paște, am scris primul text care avea să ducă la carte, apoi la fenomenul „Amanții”, care a devenit o serie de cinci volume. Astfel că această neașteptată dramatizare nu poate fi decât cu noroc. Repetițiile sunt în toi. Voi anunța din timp locul și data!

Primăvară frumoasă tuturor!