Am aterizat la Londra cu soare, pe 27 septembrie, și am fost preluată de prietena Mili, care m-a găzduit cu generozitate și acum doi ani. Am vrut să avem și timpul nostru de stat împreună la povești și a fost tare bine. A doua zi am ieșit în Covent Garden, la un restaurant, unde am cunoscut doi români care lucrau ca ospătari, Luciana și Ionuț. Mi-au povestit despre planurile lor și mi-a plăcut că erau relaxați, niciunul dintre ei nu a venit la muncă din motive financiare, ci ca experiență de viață.

42769077_2121169141250352_2505729670478036992_oSâmbătă, pe 29 septembrie, de la ora 17, au început să vină oamenii la evenimentul programat la Centrul St. Mary Abbots din zona Kensington, în vecinătatea Palatului cu același nume, în care a locuit Prințesa Diana, iar acum acolo stau Kate și Prințul William împreună cu copiii.

Floria Teleman, inițiatoarea proiectului Autograph Romania și organizatoarea întâlnirii cu românii din Londra, avea emoții, a fost primul ei eveniment, dar tocmai acestea au făcut ca atmosfera să fie destinsă și caldă. Sala a fost aproape neîncăpătoare, iar eu m-am bucurat să revăd persoane pe care le-am cunoscut acum doi ani, când am fost la Londra prima oară, la invitația clubului de carte Romanians love books, însăși Adina Maglan, coordonatoarea acestui grup, a fost prezentă. Pe cele mai multe însă, le-am cunoscut cu această ocazie, o surpriză plăcută fiind numărul mare al românilor din Republica Moldova.

La Londra am venit cu romanul „Codul lui Zoran”, lansat împreună cu cartea „Negustorul de pipe” a lui Paul Gabor, amândoi am fost invitații Autograph Romania. Cărțile ne-au fost prezentate de Anda Vahnovan și Cristian Gabriel Groman, iar evenimentul a fost transmis de My Romania Community, prin amabilitatea lui Cristian Stîncanu (puteți vedea la sfârșitul articolului video-ul). Am răspuns întrebărilor, iar înainte de sesiunea de autografe am acordat prima semnătură în albumul Autograph Romania. Am încheiat seara într-un pub tipic englezesc, unde am socializat. Îmi place Londra, îmi place publicul de acolo și felicit efortul Floriei Teleman, care ne-a invitat. Am rugat-o să răspundă la câteva întrebări despre ea și „copilul” care începe să meargă.IMG_0153

1. De când ești în Anglia și cum te-ai acomodat, ce bariere ai avut de trecut?
Sunt în Anglia de 9 ani. Primul prag de trecut a fost acela al limbii. Cunoşteam limba engleză din şcoală şi din conversaţii sporadice. Acum eram nevoită să o vorbesc ca pe limba maternă. În primul an, poate şi al doilea, am scris caiete întregi de texte culese din ziare şi din dicţionare explicative. Treptat am dobândit fluenţă şi încredere în limba engleză vorbită de mine. Cultura, mentalitățile şi stilul de viaţă total diferite nu m-au inhibat, dimpotrivă mi-au stârnit dorinţa de a le cunoaşte cât mai bine şi am avut norocul să le cunosc la nivel excelent educat. În aceeaşi măsură am stârnit şi eu curiozitate şi a trebuit să explic în detaliu ce anume m-a făcut să iau decizia radicală de a pleca din ţară. Bariera pe care au trecut-o englezii din anturajul meu, să înţeleagă contextul politic, social, economic din ţara noastră, să empatizeze la nivel individual şi să mă integreze în viaţa lor a fost un proces de durată, la care am contribuit substanţial.
2. Care este legătura ta cu cărțile, de unde această pasiune ?
Legatura mea cu cărţile e din copilărie. Provin dintro familie de ţărani mutaţi la oraş tocmai pentru ca cei doi copii ai lor să aibă acces mai uşor la carte, la educaţie. Prima bibliotecă din casa noastră s-a format şi a crescut în acelaşi timp cu mine, copilul mai mare. În adolescenţă citeam zi şi noapte, nu aveam timp să învăţ la materiile şcolare din cauză de citit. Mai tarziu, mi-am disciplinat această nevoie, dar pasiunea a rămas constantă. Am cochetat şi cu scrisul, dar a rămas o simplă tentativă, aproape uitată. Nu m-am despărţit niciodată de carţi, de citit, in general. Sunt parte din nevoile mele vitale.
3. Ce este proiectul Autograph Romania, cui se adresează și ce așteptări ai? 
Proiectul Autograph Romania este exact expresia nevoii vitale de care aminteam, cititul. Se adresează scriitorilor români contemporani de succes ori în afirmare şi comunității de români ce locuiesc în Londra. Este un proiect personal ce se autofinanţează, resursele bugetare fiind familiale deocamdată, ori ocazional cu ajutor de la prieteni, fără profit şi fără implicare instituţională. Autorii invitaţi sunt implicit parte a proiectului Autograph Romania, ei fiind cei care işi finanţează deplasarea la Londra. Cititorii din Londra sunt ţinta, ei sunt beneficiarii acestui proiect. Prin Autograph Romania cititorii din Londra au posibilitatea să fie faţă în faţă cu scriitori îndrăgiți, cu scriitori nou descoperiţi ori incă necunoscuţi lor. Au posibilitatea unei interacţiuni depline, au şansa să îşi exprime aşteptarile de la cei care formează gusturi, valori şi educaţie artistică in literatura română. Cititorul român din străinătate este altfel decât cel din România. Este mai relaxat, mai direct, uneori incisiv, dar întotdeauna cu dragoste şi respect pentru carte şi autorul ei. Si cu Autograph Romania aş vrea să putem afrima că există in Londra o comunitate de lectură literarā puternică şi numeroasă. Nu ne asumăm comunitatea, vrem să contribuim la formarea, sudarea şi creşterea ei, numeric şi calitativ. Agenda Autograph Romania este dinamică, se vrea complementară şi atractivă şi sper eu să aibă succes, atât în rândul scriitorilor români, cât şi în rândul cititorilor lor din Londra.
Mulțumesc, Floria! Mulțumesc celor care au venit! Mulțumesc, Mili și Iulian, și Editurii Herg Benet! Abia aștept să revin! Nu in ultimul rand, multumesc, Ostara, lebada pandantiv a ajuns si la Londra!
Alex Coman a făcut niște fotografii foarte frumoase, mi-a fost greu să aleg. Întreg albumul poate fi văzut aici.