A început numărătoarea inversă, pot să zic deja nu a zilelor, ci a orelor, până la decolarea spre America, unde voi avea întâlniri cu românii din zona Detroit și din Chicago. Recunosc că am fost atât de ocupată, încât nu m-a apucat acea exaltare de dinaintea unui drum lung. Poate e mai bine așa, mai ales că revin pe continentul nord-american la șase luni de la turneul pe care l-am avut în Canada, unde voi merge și cu această ocazie. De data aceasta voi sta toată luna mai și e un aspect care mă neliniștește puțin, pentru că nu am fost plecată de acasă niciodată pe o perioadă așa de mare. Iar detaliile pe care a trebuit să le pun în ordine, legate de casă, copil, pisică și serviciu, mi-au umplut timpul. Abia acum inima tresaltă la gândul aventurii ce mă așteaptă și la bucuria de a revedea oameni dragi și de a cunoaște și alții. Și știu că va fi bine. Voi duce „Codul lui Zoran” peste ocean și este ceva grozav, pentru că îi fac botezul pe tărâm american înainte de lansarea oficială de acasă, care va fi la Bookfest, în iunie.

Primul eveniment e programat sâmbătă, 5 mai, ora 19, la Biserica Sfânta Treime Troy, organizat de Agora Detroit. Povestea acestui plan e de anul trecut, de când fetele de la Agora mi-au adresat invitația și au pregătit totul ca să iasă bine, cu sprijinul preotului Călin Borborovici. Invitat va fi Ștefan Străjeri, jurnalist și scriitor emigrat în SUA, iar moderator Magdalena Manea, scriitoare din Canada, care își va prezenta ultima carte „Pradă, în capcana timpului”. Pe 13 mai voi ajunge la Chicago, la invitația poetei Alina Cumpan, care este și președintele Authentic Society for Language and Romanian Culture. Mă voi întâlni cu românii de acolo într-un loc încărcat de simbolistică, care a adăpostit cândva un templu masonic, Stan Mansion. Acum un centru de evenimente foarte activ. Invitatul special va fi Tiberiu Trifan, Consulul General al României la Chicago, iar artista Laura Sisu va avea un intermezzo muzical.

Voi trece granița spre Canada, pentru că aici mă așteaptă o serie de evenimente. Primul  va fi pe 18 mai, între orele 19-21.30, la  Parkway Forest Community Centre,  55 Forest Manor Rd, ON M2J 1G3 , organizat de Scriitori Români în Canada, proiect coordonat de Iuliana Pacso, o persoană foarte activă în lumea culturală. Moderator va fi aceeași Magda Manea, care mă va însoți la toate evenimentele din țara frunzei de arțar. Pentru că anul trecut am făcut un duo formidabil și nu am avut timp să spunem tot ce aveam de spus. Astfel încât pe 19 mai vom fi la Câmpul Românesc, în Hamilton, de la ora 16, unde deja s-a anunțat un public numeros. Pe 21 mai, chiar de Sfinții Constantin și Elena, nu se putea un loc mai potrivit decât cocheta florărie a Marianei Țuțuianu- Simply Elegant Flowers and More, din Kitchener, unde în noiembrie am avut un eveniment reușit. Kitchener e pentru ora 11,30 AM. Pe 25 mai ne oprim în Oakville, la Casa Romană, de la ora 19, o cofetărie cu multe ispite și cu un personal extrem de vesel și ospitalier. Pe 26 mai ne îndreptăm spre partea franceză, în Montreal, unde revenim la Restaurant-club „Mamaia”, un loc foarte primitor, prin bunăvoința soților Mihaela și Adrian Donțu. Întâlnirea cu cititorii e programată pentru ora 17. La sfârșitul lunii, revin acasă, iar acum mi se pare că e mult, dar știu că timpul trece repede, distanțele sunt mari, adrenalina la maximum, iar oamenii care mă vor primi sunt minunați. Și, cel mai important, că mă așteaptă pe mine și cărțile mele, care vor fi cu autograf. Le mulțumesc tuturor care s-au implicat în acest periplu, care presimt că va fi fabulos, organizatori, parteneri, Editura Herg Benet, prietenii de departe! După ani de lansări, evenimente, târguri, știu deja cum se convertesc emoțiile. Promit fotografii, postări și scrieri.