Între 7 și 9 martie am fost la Timișoara, orașul meu natal, dacă mai e nevoie să repet :), unde nu am mai venit cu cărțile mele de doi ani. Întâmplarea a făcut ca în 2016 să fi fost  în aceeași perioadă a lunii martie, eveniment organizat de aceeași bună prietenă Noemi Varga. De data aceasta, întâlnirea cu cititorii timișoreni a fost găzduită pe 7 martie de cocheta și moderna librărie „La Două Bufnițe”, concept susținut cu succes de două tinere, Oana Doboși și Raluca Selejan. Oamenii au început să vină înainte de ora stabilită, adică 18,30, astfel că am dat o serie de autografe până la deschiderea evenimentului. Invitați au fost Jose Miguel Viñals Ariño (consul onorific al Spaniei la Timișoara și director la Via Rumania Cultura) și Diana Farcă (scriitoare). Moderator: Noemi Varga. Emoția de a revedea prieteni din copilărie, foști colegi de școală (inclusiv colega de bancă), este greu de redat în cuvinte. Apoi au fost persoanele acelea pe care le știi din virtual și cu care simți deja că empatizezi, iar întâlnirea lor în real îți confirmă că nu te-ai înșelat. Dar ceea ce m-a impresionat a fost prezența celor veniți din Lugoj, Arad și Sibiu, ca să mă vadă, iar noaptea, după eveniment s-au întors la ei acasă. Au venit într-o seară de miercuri, cu o zi înainte de 8 martie (un detaliu deloc de neglijat), pentru câteva ore, ca să mă întâlnească. Un gest care m-a înduioșat nespus și m-a făcut să fiu mândră, pe de-o parte. Evenimentul a fost minunat, librăria neîncăpătoare, atmosfera caldă. Timpul a trecut repede, cu prezentările cărților mele. Diana Farcă a făcut un periplu frumos prin seria „Amanții”, a vorbit despre scriitura mea și despre percepția consumatorului de carte, dar și a criticilor față de subiectul adulterului. Jose Miguel Viñals Ariño a venit pregătit, cu lectura făcută a cărților „Până când mă voi vindeca de tine” și „Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”. Avea citate extrase din volume și a deschis câteva subiecte foarte interesante, pe marginea cărora au început discuții cu publicul, despre iubire și singurătate. Vreau să menționez că a vorbit într-o română aproape impecabilă și îi mulțumesc în mod special pentru eforturile de a fi prezent la eveniment. Am încheiat cu încă o sesiune de autografe și fotografii, cu promisiunea că nu voi mai lăsa să treacă alți doi ani până la următoarea întoarcere în Timișoara.

Joi, 8 martie, am fost invitată la emisiunea Taniei Țunaș, „Ora regiunii”, pe TVR Timișoara, unde am vorbit despre promovarea autorului și am oferit două cărți unor telespectatoare, de Ziua Femeii.

Pe 9 martie, vineri, am avut o întâlnire denumită „Cafeneaua multitasking”, tot la librăria „La Două Bufnițe”, dar organizată de Essential Experience pentru femei din corporații. Am fost invitată să vorbesc, desigur, despre puterea femeii și a ieșit o seară foarte plăcută, presărată cu wafe (sărate și dulci) și cu muzică marca Bruno Mark Huțiu.

28829233_1659848304080490_2125167508_nOrașul Timișoara este minunat, sigur, pot fi considerată subiectivă, dar am prins și perioade sale mai puțin bune și mai puțin curate. Aș vrea să mai povestesc ceva înainte de a încheia: anul trecut, în august, am fost pentru patru zile într-o mică vacanță la Timișoara (fără să o fac publică), și m-am cazat la Hotelul Victoria, care mie îmi place prin stilul retro, camere spațioase și poziționarea centrală. Fata de la recepție m-a privit și mi-a spus că mă cunoaște de pe Faceboook, că sunt scriitoare și mi-a citit cărțile. Am păstrat legătura cu ea, pentru că și ei îi place să scrie, îmi mai cere sfaturi și o urmăresc cu drag. Anul acesta m-am cazat la același hotel și am reîntâlnit-o, a venit și la librărie. Beatrice face parte din acea generație de tineri care s-au descurcat singuri, părinții fiind la muncă în străinătate. Ea mi-a povestit că are planuri mari, acum face doctorat și vrea să scrie și o carte. Mi-e așa de drag de asemenea oameni care nu-și lasă visurile să zboare aiurea!

În rest, a venit primăvara, m-am plimbat, am vizitat și am deschis cutia cu amintiri. Prea puține zile pentru ce este în ea. M-am întors la București cu nostalgii, de care nu prea am timp, pentru că vineri, 16 martie, decolez spre Roma, unde mă așteaptă trei evenimente. Detalii, în curând, Mulțumesc, Timișoara!

PS Despre fotografia de la începutul articolului, e de la o cititoare faină, Lavinia, mi-a trimis-o noaptea târziu, cu explicația „Te-am surprins de afară”. Viața de scriitor în vitrină. Pare frumoasă, nu-i așa? 🙂

Foto Librăria La Două Bufnițe