Anul trecut, în iunie, am fost la Torino cu cărțile mele. În zona cu cea mai mare densitate de români din Italia. Întâlnirea a avut loc la un centru de evenimente, prin efortul unor cititoare inimoase, care m-au și invitat de altfel. Am rămas foarte mirată că în Italia, unde mai sunt concentrate comunități de români, nu există măcar o librărie online. Iată că sfârșitul anului 2017 a adus o veste, parcă pentru a continua frumos călătoria: s-a deschis LibroM, deocamdată online, dar cu gânduri mari. Iar eu sunt sigură că se vor realiza, pentru că în spatele proiectului se află doi tineri, care au energie și dinamică: Oana Leluțiu și Alexandru Bejan. Iată ce mi-au spus când i-am întrebat cum au reușit acest lucru și ce planuri au:

25520194_2030348633658850_1077424988_n”Traim in Italia eu de 20 de ani si Alex de 14. Eu am studiat aici din clasa a 4° pana la Masterate, dar nu am uitat niciodata de tara mea pe care o iubesc foarte mult. Iubesc mai ales cultura si traditiile, pe care am incercat mereu sa le raspandesc si in Italia participand la diferite evenimente. 

Ideea librariei ne-a venit din pasiune! Pasiunea mea pentru carti pe care o am de mica (mama mea imi citea cartile ei cu voce tare de cand aveam doar cateva luni 🙂 ). Cu timpul si pasiunea a crescut si mi-am spus: de ce sa nu fac din pasiune o munca si cu aceasta pasiune sa ajut romanii din Italia sa citeasca in limba lor si mai ales copiii nascuti si crescuti aici sa sa apropie de cultura lor natala in mod simplu si distractiv?! Alex in schimb este pasionat de tot ceea ce inseamna web si lumea online. Asa ca am decis sa unim pasiunile si sa facem ceva util si frumos. 
Am inceput cu resurse proprii, nu am fost sprijiniti de nimeni, in afara de familiile si prietenii nostri. Planurile noastre sunt de a organiza cat mai multe evenimente literare in peninsula invitand scriitori din tara dar si pe cei care traiesc in Italia, o sa organizam laboratoare si lecturi pentru cei mici si multe alte surprize. Scopul acestei librarii este de a ajuta romanii din Italia sa gaseasca carti in limba natala dar si de a face cunoscuta cultura romaneasca italienilor, sa incercam cu putinul pe care il putem face sa se schimbe imaginea pe care o avem ca popor in tara unde am decis sa ne construim viata.
Este admirabil, pentru că cei doi erau copii când au emigrat în Italia și promovează acum, adulți fiind, literatura română.
De principiu, am vorbit să ajung la Roma, la o întâlnire cu românii. Voi anunța din timp.
Sunt foarte bucuroasă să scriu despre asemenea lucruri, care se petrec în comunitățile românești din diverse colțuri ale lumii. Curând, voi veni cu alt proiect din alt continent. Desigur că se găsesc și cărțile mele pe siteul librăriei românești din Italia, iar Oana și Alexandru le livrează acasă, oriunde pe teritoriul Italiei.
Mult succes, LibroM!
Foto: Oana și Alex