21459880_2004991636421272_600195733_o      Anul trecut am început întâlnirile cu românii din diasporă. Astfel am văzut că nu e deloc ușor să organizezi evenimente fără voluntariat și sprijin, iar cei implicați o fac cu drag și din timpul lor liber. Prima lansare în străinătate am avut-o la Londra, în luna iunie 2016, unde am cunoscut o echipă de oameni sufletiști, iar acea întâlnire a fost una dintre cele mai reușite din activitatea mea de scriitor. Fiind prima, este ca prima iubire, aș putea zice. Am dorit să stau de vorbă mai mult cu Adina Maglan, promotoarea Romanians love books, care este mai mult decât un club de carte, despre cum a reușit ea să creeze un colț al culturii române în faimoasa Bibliotecă Wembley, un spațiu modern și cald, unde am avut privilegiul de a fi găzduită cu cărțile mele. Adina mi-a povestit că a venit la Londra în urmă cu șase ani, împreună cu soțul și copilul. „Am înțeles că diferențele culturale nu mă fac doar deosebită de ceilalți, în sensul de „altfel”, ci sunt eu însămi o contribuție la mozaicul cultural deja existent în Londra. Atunci când te stabilești în altă țară, deseori nu te simți total integrat și nici total rupt de țara ta natală. Ești prins între două lumi. Așa a fost și pentru mine.” Cărțile au fost pentru ea o evadare în copilărie și o permanentă sursă de formare. Mi-a spus despre cum i-a venit ideea înființării unui club de carte cu românii din Londra și cum a reușit și reușește să-și ducă proiectele la capăt. Dar să vedem cum a început povestea într-o…secție de votare.
21441363_2004991646421271_284558670_oCum și când a apărut ideea înființării Romanians love books?
Romanians Love Books este rezultatul unei serii de coincidențe frumoase. Am început acest proiect atunci când, așteptând la rând sa votez la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, am intrat în biblioteca din aceeași clădire cu secția de votare (așteptam deja de trei ore) și am observat-o pe managera de serviciu care aranja niște cărți în limba română pe unul dintre rafturile din apropierea intrării. Am abordat-o și mi-a mărturisit că folosește această oportunitate, când erau cel puțin 3000 de români în clădire, să promoveze stocul lor de carte în limba română! „În Londra? Într-o bibliotecă publică? În limba română?” Cam aceasta a fost reacția mea. A urmat aplicația mea să devin voluntar la acea bibliotecă. Apoi primul eveniment sub forma unei întâlniri cu comunitatea, donarea câtorva cărți în limba română, apoi lecturi pentru copii în limbile română și engleză, la prima citindu-le povestea „Ridichea uriașă”, și, desigur, lansările de carte și clubul de carte.
„Izolarea socială este un fenomen printre românii din Marea Britanie. Prea puțin integrați și temători, așa cum am fost și eu la un moment dat, au nevoie de ceva familiar care să îi aducă într-un spațiu public și să participe alături de alți membri ai comunității la un eveniment sau o activitate.”
Unde funcționează și ce activități cuprinde? Ce presupune posibilitatea organizării unui astfel de club?
Wembley Library, căci despre aceasta bibliotecă este vorba, a găzduit toate inițiativele Romanians Love Books, căci biblioteca este un spațiu public, o organizație finanțată din banii contribuabililor și cu transparență totală. Mai mult, orice instituție a statului trebuie să demonstreze că desfășoară o activitate relevantă și reprezentativă pentru comunitățile rezidente, iar în Wembley locuiesc foarte multi români.
Nu exista nimic special în relația cu Wembley Library, există însă un angajament moral sa respectăm regulile de siguranță, de compotament și toleranță, plus un standard de calitate pentru evenimente. În afara lansărilor și a clubului de carte, celelalte activități sunt deschise tuturor din comunitate, fie că vorbesc limba română sau nu. La sărbătorirea zilei de 1 iunie în 2016, au participat 111 copii de diferite naționalități. S-au bucurat toți în egală măsură și am folosit ca temă diversitatea prin aplicarea amprentelor mâinilor cu vopsea colorată în diferite nuanțe pe hârtie albă. Deși diferite ca și culoare, amprentele mânuțelor arătau la fel. Diferiți, dar egali. Acesta a fost mesajul nostru.
În timp, mi s-au alaturat în acest proiect: Georgeta, Floria si Georgiana. Mai sunt câțiva alți voluntari care ne ajută și o spun cu drag și cu o oarecare mândrie, căci fiecare dăruiește mult timp și multă energie acestui proiect, fiecare se implică și ajută atunci când poate. Simplu fapt că participă la evenimente înseamnă că ei contribuie, fără ei, nu ar fi evenimente, nu am avea public și nu am avea un scop pentru activitățile noastre. Familiile ne sunt alături, la fel și prietenii cu care împărtășim pasiuni comune.
Aș vrea să vorbesc puțin despre mesajul acesta de incluziune: izolarea socială este un fenomen printre românii din Marea Britanie. Prea puțin integrați și temători, așa cum am fost și eu la un moment dat, au nevoie de ceva familiar care să îi aducă într-un spațiu public și să participe alături de alți membri ai comunității la un eveniment sau o activitate. Este, iată, și o formă de activism civic în spatele muncii noastre în cadrul Romanians Love Books. Chiar și noi, voluntarii, am legat relații de prietenie cu oameni ce au venit întâi de curiozitate, apoi de drag și, în general, pentru că s-au simțit bine primiți la evenimentele noastre.
Organizarea unui event înseamnă, dincolo de procesul standard, să fii foarte implicat în mediul online cu accent pe promovare. Nu avem finanțare și rețelele de socializare ne oferă o platformă gratuită de a ne promova activitățile.
În Marea Britanie, un grup din comunitate poate activa și este recunoscut fără să fie înregistrat oficial. Este de ajuns să ai pasiune și inițiativă. De ce am ales „Romanians Love Books” și nu „Iubim cărțile”? Pentru că, deși grupul este recunoscut, ca să poți colabora cu statul britanic, trebuie ca numele organizației să fie în limba engleză. Platforma pe care activeaza grupul se numește „O carte pentru Diaspora”, nume pe care l-am ales la primul eveniment în februarie 2015.
„Am devenit un model de colaborare între un grup comunitar și o bibliotecă de stat și acest lucru a fost recunoscut de către vice-primarul din Brent și Consilierul pentru Comunități și Integrare Socială.”21392489_2004991656421270_1557650559_o
Câte ceva despre portofoliul existent, evenimentele de succes
Din 2014 până astăzi am organizat diverse activități și evenimene adresate atât adulților, cât și copiilor. Ca regulă, participarea la toate evenimentele noastre este gratuită. Nu se percepe taxă de participare, nu vindem bilete. Totul este non-profit și am primit rareori mici sposorizări în folosul participanților: biscuiți, fursecuri, apă, cafea sau ceai.
Am reușit împreună cu cele trei voluntare care fac parte din nucleul grupului să creăm un program al activităților și deja avem incluse în programul oficial al bibliotecii clubul de carte lunar, cenaclul sau clubul de creație literară, care are loc de trei ori pe an, lansările de carte de minimum două ori pe an, atelierele de creat mărțișoare și felicitări de 1 sși 8 Martie, și concerte de colinde în perioada Crăciunului. Am organizat și alte activități și aș menționa aici că anul acesta am sărbătorit Ziua Culturii Române la Londra, cu sprijinul ICR Londra, Ambasada României la Londra, Biblioteca Națională București și Primăria Brent.
Referindu-ne la succesul activităților noastre, vă dau un reper: înainte de prima întâlnire Romanians Love Books am întrebat managerul biliotecii cam câți participanți au ei la evenimente. Și a raspuns: 2,5!!! Încercam să estimez câte scaune sunt necesare, mese, spațiu. M-am panicat auzind răspunsul lui. în câteva ore, aveam însă deja 45 de oaspeți. Fiecare activitate sau eveniment a depășit numarul estimat de particianți și, într-o oarecare măsură, am ridicat standardul de participare pentru toate evenimentele din bibliotecă. Am devenit un model de colaborare între un grup comunitar și o bibliotecă de stat și acest lucru a fost recunoscut de către vice-primarul din Brent și Consilierul pentru Comunități și Integrare Socială. Ulterior, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a transmis un scurt comunicat către Brent Council, în care salută și recunoaște colaborarea Romanians Love Books cu Brent Libraries. Și cred că toate acestea vorbesc de la sine.
Dar, repet, toate acestea nu ar fi fost posibile fără eforturile voluntarilor și fără simpla participare a fiecăruia dintre invitați.
Invitații noștri care au avut lansări de carte la Wembley Library au fost: Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, Ana Podaru, Ioana Marinela Parasca, Corina Ozon, Camelia Cavadia și Radu Găvan. Urmează încă două evenimente de autor în această toamnă. Vom publica în curând detalii pe pagina noastra de Facebook si pe website.
Alte evenimente din palmares: am colaborat cu Romanian Women in UK în a organiza vizita ES Ambasadorul României la Londra,  Dl. Dan Mihalache, si a D-nei Ministru de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, la Wembley Library, am organizat două ateliere de olărit cu artistul olar Vincius Les, am coordonat o prezentare despre permacultura avându-l ca invitat pe Lucian Lupșe, fondatorul Bazei Ulmu, am sprijinit ICR Londra în organizarea unui spectacol teatru de păpuși în limba engleză după povestea „Capra cu Trei Iezi” de Ion Creangă, am organizat atelier de artă urbană condus de Adriana Doi.
„De anul acesta, cei de la Wembley Library au decis să ne includă toate activitățile în broșura lor oficială, în limba engleză, și să ne creeze și printeze afișele pentru lansările de carte, în limba engleză.”
21390516_2004997969753972_214789475_oCe colaborări aveți și cine vă mai ajută?
Wembley Library și toate celelalte biblioteci de stat din sectorul Brent ne-au găzduit gratuit evenimentele, ceea ce înseamnă un sprijin enorm. De anul acesta, au decis să ne includă toate activitățile în broșura lor oficială, în limba engleză, și să ne creeze și printeze afișele pentru lansările de carte, în limba engleză. Este un gest fără precendent , căci nu a mai existat o astfel de colaborare.
La început de drum, mi-a fost alături Cătălin Savin, pe atunci editor șef al revistei Gazeta Românească (UK), numită acum Timpuri Noi. Cătălin a participat și promovat evenimentele Romanians Love Books. Ulterior, am cunoscut-o pe Georgeta, și ea voluntar la bibliotecă, și mi s-a alăturat. La prima lansare de carte am cunoscut-o pe Floria și la următoarea pe Georgiana. Fiecare dintre noi vibra cu acceași pasiune, iubea cărțile și înțelegea nevoia de a ne implica sub principiile voluntariatului. Nu a existat niciodată între noi discuția despre valoarea monetară a implicării noastre și le respect foarte mult pentru acest lucru.
Am avut diferite colaborări cu alte organizații și grupuri din comunitate. Voi enumera câteva dintre ele: Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate, condusă de Nicolae Daniel Popescu (actual Deputat USR de Diaspora), My Romania Community coordonat de Cristian Stîncanu, AlexZ Educational reprezentat de Veronica Costache și Romanian Women in UK reprezentată de Alina Balatchi. Sponsorul Light Bay Studio se asigură că amintirile noastre sunt documentate prin fotografii de înaltă calitate și îi mulțumesc lui Florin Dănilă și pe această cale pentru generozitate. Un alt sposor a fost și Vlamira Photography, Mirabela Pop asigurându-ne serviciile foto la evenimentul ce a marcat Ziua Națională a Culturii Române.
Presa din diaspora ne-a fost alături publicând comunicatele de presă sau detalii ale evenimentelor. Un sprijin deosebit am primit din partea revistei Timpuri Noi și a platformei Romani in UK, prin amabilitatea lui Inno Brezeanu, Editor Șef.
Gabriela Netedu este o altă persoană care ne-a sprijinit necondiționat și s-a implicat deseori în promovarea evenimentelor. Ea este responsabilă pentru onoarea de a-i avea ca invitați pe Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu și este cea care a organizat o campanie de donare de cărți în limba română din partea Școlii Gimnaziale „Miron Cristea” din Toplița, donație de care va beneficia biblioteca Centrului Comunitar din Luton. Pentru că Gabriela nu locuiește în Londra, am decis că vom înființa sucursala Romanians Love Books Bedfordshire, iar Gabriela este coordonatorul acestei ramuri a grupului nostru.
Au existat mulți alți colaboratori și ne sunt alături mereu oameni care nu doar vin la evenimente, dar mereu ajută invitând prietenii, repostând anunțurile noastre, ne ajută în ziua evenimentului cu pregătirea spațiului, întâmpinarea invitaților și multe alte lucuri care necesită timp și efort. Le sunt tuturor recunoscătoare în egală măsură.
„A crescut semnificativ numărul de utilizatori, ceea ce arată că biblioteca a devenit un spațiu familiar, s-au făcut pași semnificativi în combaterea izolării sociale”
21441992_2004997999753969_1024353783_nCum sunt primite de românii de acolo aceste acțiuni, ce impact au?
Consider că acțiunile noastre sunt primite cu mult entuziasm și interes, primul reper fiind numărul mare de participanți. A existat reticență la început, poate din teama de a nu face concurență altor evenimente generatoare de profit, dar noi ne-am văzut de voluntariat și ne-am păstrat nișa de cultură și incluziune socială.
Un alt reper al modului în care reacționeaza publicul este loialitatea, muțti dintre participanți revenind la fiecare eveniment.
Aș spune că primul impact măsurabil este accesarea stocului de carte în limba română din bibliotecă, numărul de români care s-au înscris la bibliotecă și vizitează bibliotecile în mod frecvent. A crescut semnificativ numărul de utilizatori, ceea ce arată că biblioteca a devenit un spațiu familiar, s-au făcut pași semnificativi în combaterea izolării sociale, există o mai mare implicare și participare din partea rezidenților români din sectorul Brent.
Efectele se propagă dincolo de Brent și am fost contactați de persoane ce au călătorit chiar și 150 km ca să poată veni la evenimentele noastre. Există clar un interes pentru actul cultural, pentru un mediu în care oamenii să se simtă bine primiți, să nu se simtă judecați, să se simtă egali. Cred că reușim să oferim un astfel de mediu, cu acest standard și asta ne motivează foarte tare.
Am creat totodată un model de grup de voluntari, de comunicare cu publicul, având chiar un set de valori și standarde pentru activitățile noastre unde afirmăm clar că oricine este binevenit și că nu vom tolera violența fizică și/sau verbală, jignirile, și așteptăm să fim și noi tratați cu respect la rândul nostru. Este, de fapt, un mic regulament la care ținem foarte mult. Acest mic set de reguli este un pas foarte mic, dar important către integrare, căci, deși există în teorie și în spațiul public din România, nu este nepărat pus în practică. Încercăm aici să înțelegem și să ne asumăm acest comportament ca fiind unul firesc și sunt sigură că îl vom copia și atunci când vizităm România. Aceasta este o mică victorie, nu este un impact măsurabil, dar noi știm că, moral, ne-am făcut datoria de a ne respecta invitații și de a-i ajuta să înțeleagă mai bine normele din țara gazdă.
Un mic regret la nivel personal este faptul că nu putem implica mai mulți voluntari la acest moment, deși primim mesaje de la diferite persoane interesate să contribuie. Ce aș dori să le transmit este că pot fi voluntari și pot organiza activități asemănătoare în fiecare zi și că suntem bucuroase să împărtășim din experiența noastră și să sprijinim atât cât ne permite timpul. Întotdeauna vom lăsa o ușă deschisă colaborării, căci proiectul nostru este unul altruist. Noi nu organizăm aceste evenimente doar pentru noi, ci pentru toți cei care doresc să participe și pentru invitații nostri.
Le-am rugat și pe celelalte voluntare să spună pe scurt ce înseamnă pentru fiecare Romanians love books.21396883_2004997989753970_1204327615_n
Georgiana Marțincu: „Pentru mine, RLB înseamnă și o punte (care se transformă ușor, ușor într-un pod important) între România și Diaspora, între comunitatea românească și celelalte comunități, dar și între noi, românii din Marea Britanie. Nu în ultimul rând, este un proiect pe care l-am adoptat și căruia îi dedic timp, energie și dragoste, pentru că acest proiect creează dependență. Ne-a adus împreună limba maternă, dar, indiferent de limba vorbită sau scrisă, cărțile sunt cele care ne țin împreună.”
Floria Teleman: „Romanians Love Books a depășit faza de proiect al unei persoane, este o instituție deja. Suntem patru persoane, de fapt, cu extensia Bedfordshire, cinci, pe care ne-a unit pasiunea pentru carte și educație sub cupola Romanians Love Books, dăruindu-i energia și priceperea noastră în acțiuni adresate comunității românești din Londra și Bedfordshire. Pentru mine personal este și o formă de reîntoarcere la viața publică, de data aceasta, numai cu drag. Este forma prin care ne exprimăm civic, extraprofesional, voluntar și, sper eu, suntem de ajutor compatrioților noștri.”
Gabriela Netedu: „Romanian Love books pentru mine înseamnă potolirea dorului de casă, înseamnă să dau ceva înapoi unei Românii în exil, o hrană pentru suflete prinse între două Românii, o moștenire pe care încercăm s-o lăsăm copiilor născuți și crescuți în țara de împrumut și o garanție că atunci când învățăm ce înseamnă normalitatea nu uităm cine suntem.”
Fiecare dintre cei care contribuie la acest proiect are joburi, familii și alte treburi zilnice, însă acolo unde există pasiune, nu obosești. Romanians love books pregătește două lansări de carte și colinde de Crăciun, pe lângă activitățile lunare deja obișnuite.
Georgeta Maierean: „Romanians Love Books reprezintă pentru mine oportunitate, schimbare de perspectivă, integrare și în același timp un prilej de a întâlni oameni frumoși, iubitori de carte. Evenimentele Romanians Love Books au luat pulsul Diasporei, au făcut legatura dintre comunitatea românească și societatea londoneză și au contribuit la formarea prieteniilor. M-am alăturat grupului de voluntari Romanians Love Books datorită principiilor pe care le susține: importanța educației și promovarea cărților. Romanians Love Books reprezintă pentru mine o particică din inima mea.”
Mi-a făcut plăcere această discuție și îi urez mult succes clubului, să fie prezent în cât mai multe colțuri culturale din Anglia!
Foto Light Bay Studio