hopper-room-in-new-york_custom-ff197dc220a6c0b4b3a2206ed14656b96d204613-s6-c30

„Room in New York” by Edward Hoppper

A trecut şi Paştele ăsta. Şi nu m-am odihnit deloc. Abia am avut timp să merg la coafor să m-aranjez şi eu puţin. Mergi la cumpărături, fă mâncare, vopseşte ouă… Noroc că la curăţenie m-a ajutat tanti Ani. În camerele copiilor era o dezordine de nedescris. Iar la bărbatu-miu sub saltea am găsit o revistă Playboy. Când l-am întrebat, mi-a zis că a găsit-o la băiat şi că a uitat să o arunce. Că voia să-i facă morală. „Băi, Teo, ce dracu’, uită-te un pic la mine. Aşa mă ştii tu?”. Aşa mi-a zis. Iar fata e febleţea lui Mircea, îi face toate voile. Că de-aia ne-a cărat pe toţi de Paşti la Poiana Braşov, că voia fata tatei să vadă narcisele. Am lăsat ouăle şi cozonacul pe masă, ne-am urcat în maşină şi în 2 ore am ajuns. Voiam să văd şi Peleşul, dar Mircea n-avea chef, că el îşi bagă pula în Peleş, că cică l-am văzut de cinşpe ori, că am numărat toate moliile acolo şi poate o fi regele la masă de Paşte ca omu` cu familia. Că să mergem la Coliba Haiducilor. Eu m-am enervat şi i-am zis că mă piş pe coliba lui.

Ne-am oprit la restaurant şi ce puteam face decât să mâncăm? Că parcă acasă nu aveam. Mircea şi Costel au băut, iar eu aveam grijă de copii să nu mănânce ca sparţii, să le vină rău. De nervi, n-am mâncat mai nimic. Nici să beau nu puteam, că sunt la ciclu. Iar la întoarcere a trebuit să conduc eu. Am înmuiat niţel buzele în nişte vin alb. Dar aveam aşa o stare proastă, că îmi venea să mă arunc de pe muntele ăla, acolo. N-avea niciun haz că ne aflam de Paşte la restaurant cu Costel şi încrezuta aia de nevastă-sa. Lucrează la ghişeu la o bancă, dar zici că e director de bancă aşa aere are. Mereu m-a privit de sus, că ea a făcut facultatea la stat, iar eu la Spiru. „Facultăţi de apartament” le zice ea ăstora private. Şi ieri mă tot urmărea cum vorbeam cu copiii şi le mai făceam observaţie. Crapă de ciudă, că ea nu poate să facă copii. Cred că nici nu vrea de egoistă ce e. Iar Costel ăla e un cretin. Întruna s-a lăudat cu vacanţa lor în Monaco.

Măcar Mircea e de casă. Avem o familie reuşită, casă, maşini, servicii fiecare. Nu e beţiv, nu joacă jocuri de noroc, nu merge la curve. Când vreau ceva, scoate cardul imediat şi îmi cumpără. Nu, chiar m-ar bate Dumnezeu dac-aş vorbi prostii…

Dar ieri aproape îmi venea să plâng. (…)

Mai departe citeşti în carte.

sursa foto www.phaidon.com